Dni ženského zdravia v slovenských regiónoch: Čo sme zistili?

27.06.2023
article_772

Dni ženského zdravia v 3 slovenských regiónoch, ktoré sme zorganizovali v priebehu apríla a mája, boli odbornými diskusiami súvisiacimi s celoslovenskou iniciatívou Deň ženského zdravia a s naliehavou potrebou prioritizovať problematiku ženského zdravia na národnej úrovni. Zámerom stretnutia osobností z rôznych oblastí odborného, ale aj spoločenského života bolo zmapovanie lokálnych špecifík a potrieb, ktoré súvisia s lepším prístupom žien k zdravotnej starostlivosti, a to od prevencie, diagnostiky až po liečbu. Vnímame intenzívnu potrebu dosiahnutia celospoločenského konsenzu a podpory pre riešenie naliehavých problémov v oblasti ženského zdravia. Veríme, že spoločná diskusia pomôže k zadefinovaniu vízie a priorít pre oblasť ženského zdravia, a rovnako pomôže k presadeniu tejto problematiky do priorít orgánov verejnej správy na lokálnej aj národnej úrovni po parlamentných voľbách.

Dievčatá a ženy na Slovensku čelia mnohým výzvam týkajúcim sa ich zdravia. My zároveň ale vidíme veľa príležitostí, ako pomôcť ženám a dievčatám na Slovensku zaujať správny postoj k vlastnému zdraviu a vyhľadať kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Prostredníctvom rôznych aktivít a projektov sa spoločným úsilím snažíme iniciovať pozitívnu zmenu v oblasti ženského zdravia na Slovensku.

Asociácia na ochranu práv pacientov je autorom iniciatívy, ktorá vedie regionálne diskusie za okrúhlym stolom s cieľom zmapovať lokálne rozdiely a špecifiká, zvýšiť informovanosť a podnietiť zmenu v slovenskom zdravotníctve so zameraním na zdravie žien a na identifikáciu špecifických problémov, ktoré sú kľúčové na identifikáciu bariér a ich odstraňovanie v rámci jednotlivých regiónov, v rámci špecifických potrieb žien na základe demografických ukazovateľov, náročnosti pracovného prostredia a determinantov, ktoré znižujú dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

V mesiacoch apríl a máj 2023 sa v rámci tejto iniciatívy odohrali 3 diskusie: v Košiciach, v Banskej Bystrici a v Bratislave. Po diskusii s odborníkmi v jednotlivých regiónoch by bolo vhodné zrealizovať prieskum so zameraním na špecifické ukazovatele v jednotlivých regiónoch so zameraním na ženy v rámci vekových skupín, povolaní so zameraním na motivátory, ktoré by prispeli k zlepšovaniu zdravia žien.

Po týchto výnimočných a dôležitých podujatiach sme presvedčení, že výsledkom celoslovenskej iniciatívy Deň ženského zdravia by mala byť ucelená myšlienka/vízia/stratégia, ako prioritizovať tému ženského zdravia ako na národnej, tak aj regionálnej úrovni. Pozornosť by sa mala zamerať aj na duševné zdravie žien, neurodegeneratívne ochorenia a priority by mali byť vekovo špecifické. To určite ukážu aj výsledky prieskumu a pomôžu nám v rámci ďalších aktivít zamerať sa na zdravie tých najzraniteľnejších skupín žien, ktoré potrebujú pomôcť v oblasti jeho upevňovania a odvrátenia chronických ochorení, invalidity a predčasných úmrtí.

Návštevnosť lekárskej prevencie na Slovensku je alarmujúco nízka popri mnohých iných rizikových faktoroch a lokálnych špecifikách, akými sú myslenie, zdravotnícke kapacity, politika či financie vyčlenené na zlepšenie situácie. Je kľúčové zmeniť presvedčenie našej spoločnosti, že zdravie a zdravotná starostlivosť nie sú zadarmo, ako sa často deklaruje, ale sú celospoločenskou investíciou s najvyššou pridanou hodnotou pri vynakladaní každého povinne odvedeného eura. Je potrebné nastaviť v spoločnosti vnímanie zdravia ako hodnoty, do ktorej sa oplatí investovať.

Vzdelávanie detí už v predškolskom/školskom veku vnímame ako možnú cestu k tejto zmene. Konkrétnym príkladom iniciatívy v tomto smere môže byť napríklad metodické usmernenie na úpravu osnov v rámci výchovy k zdraviu v dlhodobom a krátkodobom horizonte . V rámci takéhoto v úvode krátkodobého usmernenia by mali školské zariadenia povinnosť usporiadať takzvaný “zdravý deň”, počas ktorého by sa žiaci vzdelali v rôznych oblastiach zdravia a naučili sa ho už v skorom veku vnímať ako svoju prioritu.

Skvelým príkladom, ako pristupovať k zdraviu žien komplexne a dbať na kvalitnú prevenciu je FNsP v Banskej Bystrici, ktorá je súčasťou európskej Asociácie preventívnej, prediktívnej a personalizovanej medicíny. Zahrnuté sú aj balíky preventívnych vyšetrení (jeden so zameraním na ženy).

V rámci regionálnych stretnutí sme sa nevyhli ani témam ako dáta a financovanie. Tie sú úzko spojené so všeobecnou úspešnosťou liečby a výsledkami orientovanými na pacientky a ich mapovaním. Tu jasne platí korelácia medzi skorou diagnostikou, zachytením liečby v skorom štádiu a úspešnosťou liečby, respektíve šancami na vyliečenie. Zároveň je liečba v skorých štádiách finančne menej náročná, rovnako ako prevencia. Práve tá je v konečnom dôsledku vždy pre systém finančne menej náročná ako liečba a platí to známe, že jedno euro investované do prevencie sa trojnásobne vráti.

Práve preto v téme starostlivosti žien o vlastná zdravie sú to práve ženy, ktoré suplujú tieto výpadky, podporu a prioritne starajú o manžela, deti a domácnosť a samé zostávajú na posledných miestach. Keď príde pozvánka k lekárovi vnímame to ako záťaž, ako sa uvoľním z práce, čo bude s deťmi... Diskutujúci sa zhodli, že pomôcť by mohla väčšia osveta v spoločnosti a systéme. Veľa faktorov bráni tomu, aby práva a zodpovednosť o vlastné zdravie mohli ženy naplno využívať. Doterajšie skúsenosti ukazujú, že veľmi potrebné a prínosné sú aktivity nie len na celoštátnych úrovniach, ale aj na regionálnych a miestnych úrovniach v rámci spolupráce a participácie na upevňovaní zdravia žien a rodín, či už pri zapojení samospráv, zamestnávateľov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, vzdelávacích inštitúcii, pacientskych organizácii, občianskych združení za podpory médií, za účelom vytvárania partnerstiev, ktoré v jednotlivých článkoch a prepojeniach často zlyhávajú.

Systém bohužiaľ v tomto smere, ako už bolo uvedené, zlyháva a ženy musia začať samé od seba. Podpora by mala začať od rodiny, zamestnávateľov v oblasti prevencie a pri angažovaní vytvárania lepších pracovných podmienok a podpory zdravia , odborníkov v snahe zlepšovania dostupnosti prevencie a zdravotnej starostlivosti , ale aj kraja a štátu pri vytváraní legislatívnych a kontrolných mechanizmov v oblastiach zlepšovania zdravia žien. Naše postrehy a návrhy na základe osobných stretnutí v regiónoch by mohli výrazne pomôcť zlepšiť komunikáciu, súčasnú situáciu v oblasti zdravia žien. Ide o nutnú spoluprácu všetkých, na ktorej sa budeme snažiť v spolupráci s ďalšími partnermi pracovať.

Prezentácie z diskusií na stiahnutie:


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%