List pre VŠZP - odmietanie zazmluvnenia poskytovateľov JZS

07.10.2024
article_892

Vážený pán Ing. Matej Fekete, MBA, vážený pán Ing. Matúš Jurových, PhD,

s napätím sledujeme situáciu v oblasti poskytovania jednodňovej zdravotnej starostlivosti (JZS), najmä to, či sa napokon podarí nájsť poskytovateľom a Slovenskej asociácii jednodňovej chirurgie spoločnú reč s najväčšou štátnou zdravotnou poisťovňou. S obavami totiž sledujeme situáciu, výsledkom ktorej môže byť ohrozenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v rámci plánovaných výkonov, ktoré mali byť realizované do konca tohto roka, ako aj v roku 2025 na pracoviskách jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

Je pre nás veľkým sklamaním, že najväčšia štátna zdravotná poisťovňa odmieta zazmluvniť poskytovateľov JZS, ktorí vykonávajú až 57 % všetkých operácií ročne, pričom najpočetnejšími sú očné operácie, ORL, gynekologické, chirurgické a ortopedické operácie. Podľa medializovaných informácií Slovenskej asociácie jednodňovej chirurgie by malo mať až 10.000 operácií, respektíve pacientov posunutý termín do konca roka, prípadne odložený až na budúci rok. V prípade poskytovateľov JZS, ktorí majú byť od novembra odzmluvnení, majú byť termíny na plánované operácie úplne zrušené. Považujeme to za neprípustné.

Upozorňujeme na to, že v dôsledku obmedzenia dostupnosti plánovanej jednodňovej zdravotnej starostlivosti pre poistencov najväčšej štátnej poisťovne, takáto situácia povedie k tomu, že si pacienti budú musieť hradiť operačné výkony sami a v plnej výške. V prípade pacientov, ktorým to neumožňuje rodinný rozpočet, dôjde k zhoršeniu ich zdravotného stavu a následne zbytočným hospitalizáciám. V konečnom dôsledku to bude stáť štát viac, keďže bude preplácať hospitalizácie, ale aj dlhšie dávky v práceneschopnosti. Tie sú už dnes na Slovensku v priemere o 16 dní vyššie ako v okolitých krajinách. Je preto otázne, ako chce štát znižovať aj tieto výdavky.

Považujeme za nezodpovedné vystavovať pacienta riziku ešte horšej dostupnosti vo všetkých formách poskytovanej zdravotnej starostlivosti, a najmä v tých, ktoré sú efektívne a prínosné

pre pacienta. Konsolidáciu verejných financií musí vláda, ministerstvá, orgány štátnej správy, aj zdravotné poisťovne robiť uvážlivo a zodpovedne. Zdravie ľudí je najvyššou verejnou hodnotou, a aj investíciou, ktorá sa v budúcnosti mnohonásobne vráti.


Vážení páni, členovia predstavenstva VšZP,

sme si istí, že Vám na Vašich poistencoch záleží. Veríme, že pri ďalšom rozhodovaní a rokovaniach so SAJCH, o ktoré vás požiadala, dospejete k dohodám, ktoré budú v prospech Vašich poistencov a pacientov. Ste najväčšou zdravotnou poisťovňou na Slovensku a veríme, že Vašou snahou je zabezpečovať kvalitnú a komplexnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých Vašich poistencov. Očakávame , že dôjde k dohode a návratu zmluvných podmienok, a to v rámci bezlimitného prostredia, a taktiež k predĺženiu dodatkov so všetkými zmluvnými poskytovateľmi JZS aj po 1. 11. 2024.

Rada Vám prídem osobne, aj so zástupcami ďalších pacientskych organizácií, načrtnúť aktuálnu, z pohľadu pacienta veľmi ťažkú situáciu. V prípade záujmu o osobné stretnutie sa rada prispôsobím Vami navrhnutému termínu.


S úctou


Mária Lévyová

Prezidentka

Asociácia na ochranu práv pacientov SR


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

15%
55%
18%
4%
8%