Dnes si pripomíname Európsky deň opatrovateľov

06.10.2024
article_890

Komora opatrovateliek Slovenska, ako exekutívny člen rady Eurocarers, pripomína Európsky deň opatrovateľov, ktorý pripadá na dnes, 6. október 2024. Témou je: „Opatrovateľky/lia sú partnermi v starostlivosti“. Spojte sa s nami a pomôžte nám zdôrazniť zásadnú úlohu, ktorú neformálni domáci opatrovateľky/lia zohrávajú v ekosystéme dlhodobej starostlivosti.

V kampani k Európskemu dňu opatrovateľov chce Komora opatrovateliek Slovenska vyjadriť potrebu uznať opatrovateľky/ľov ako rovnocenných partnerov v dlhodobej starostlivosti a vyzvať na lepšie podporné štruktúry, ktoré im pomôžu zvládať starostlivosť o príbuzného a uchovať si duševné zdravie.

„Zaviazali sme sa pomôcť opatrovateľkám/ľom, aby boli uznávaní a podporovaní. Opatrovateľky/lia sú kľúčoví partneri v systéme starostlivosti. Dôležité je zvýšiť povedomie o ich kritickej situácii a výzvach, ktorým čelia. Pre stabilizáciu systému je naliehavé prijať opatrenia na ich podporu a plnohodnotný život“, hovorí podpredsedníčka Iveta Ždiľová.

Prečo je táto kampaň dôležitá?

Opatrovateľky/lia sú chrbtovou kosťou dlhodobej starostlivosti v Európe, no ich prínos často zostáva nepovšimnutý. Sú mostom nad priepasťou medzi systémami sociálnej a zdravotnej starostlivosti a potrebami jednotlivcov vyžadujúcich dlhodobú pomoc. Zabezpečujú, že zraniteľné skupiny obyvateľstva dostanú starostlivosť, ktorú potrebujú na udržanie svojej dôstojnosti a kvality života. Táto rola však často prináša značné osobné obete, vrátane finančného nedostatku, fyzického a emocionálneho vyčerpania, ako aj sociálnej izolácie.

Po čom voláme?

  • Finančná podpora: Presadzovanie primeranej kompenzácie za starostlivosť na zmiernenie ekonomických dopadov spojených s opatrovaním, zabezpečenie spravodlivého prístupu k opatrovateľkám/ľom.
  • Uznanie v opatrovateľskom tíme: Podpora neformálnych opatrovateliek/ľov a ich integrácia do podporného tímu ako rovnocenných partnerov popri profesionáloch v súlade s integrovaným prístupom k starostlivosti zameranej na človeka.
  • Účasť a výber: Podpora hlasu opatrovateliek/ľov pri navrhovaní politík starostlivosti a individuálnych opatrení, čo odráža ich nenahraditeľnú úlohu v celom procese starostlivosti.
  • Vymožiteľné sociálne práva: Ochrana opatrovateliek/ľov pred nepriaznivými účinkami dlhodobej starostlivosti na ich zdravie a sociálne začlenenie, presadzovaním vymožiteľných sociálnych práv.
  • Potvrdenie zručností a spôsoby zamestnania: Podpora opatrovateliek/ľov, ktorí chcú prejsť do profesionálnej starostlivosti, overením ich zručností a poskytnutím ciest k formálnemu zamestnaniu.

Všetci naši členovia, partneri a celé komunity, pripojte sa k nám a ukážte, že opatrovateľky/lia majú dôležité postavenie v spoločnosti.

Pomôžte nám zdieľať materiály o ich dôležitosti, dajte im uznanie na vašich podujatiach. Vaša podpora je kľúčová pre zabezpečenie toho, aby sa opatrovateľkám/ľom dostalo uznanie a podpora, ktorú si zaslúžia.

„V prípravách na oslavu Európskeho dňa opatrovateľov poďme spoločne uznať, že opatrovateľky/lia sú partnermi v starostlivosti. Len spoločne môžeme zmeniť ich životy a životy tých, o ktorých sa starajú," dodala pani p. Ždiľová.


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

15%
55%
18%
4%
8%