Zdravotnú poisťovňu možno zmeniť už len do konca septembra

18.09.2017
article_247

Len jedenkrát ročne môžeme zmeniť svoju zdravotnú poisťovňu. Aj keď zmena bude platná od 1. januára budúceho roka, prihlášku treba odovzdať už do konca tohto septembra.

Každý z nás má právo na voľbu a zmenu zdravotnej poisťovne. Stále však platí, že výberu zdravotnej poisťovne mnohí pacienti, poistenci, nevenujú dostatok času. „Sú presvedčení, že všetky zdravotné poisťovne ponúkajú približne rovnaké služby, preplácajú základné náklady na liečbu a zdravotnú starostlivosť. Nie je tomu celkom tak. Poistenci by si preto mali nájsť dostatok času na porovnanie benefitov, ktoré im jednotlivé zdravotné poisťovne môžu ponúknuť,“ vysvetľuje prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR (AOPP) Mária Lévyová.

Zdravotné poisťovne pritom ponúkajú rôzne benefity, od skracovania čakacích termínov na plánované vyšetrenia a operácie, doplatky nad rámec zákona, rozšírené preplácanie preventívnych prehliadok, telefonické konzultácie, špecifické benefity pre individuálne skupiny poistencov, až po preplácanie inovatívnej liečby. „Záleží len na nás, rozhodnúť sa, ktoré vyhovujú nám a nášmu zdravotnému stavu,“ dopĺňa M. Lévyová. Najjednoduchšie je pozrieť sa na formy služieb, ktoré poisťovne ponúkajú, prostredníctvom ich internetových stránok. „Zároveň by sme si mali skontrolovať, či poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, o ktorého služby máme záujem, má zmluvu s poisťovňou, do ktorej sa ideme prepoistiť,“ odporúča M. Lévyová.

Pokiaľ poistenec chce urobiť zmenu a prepoistiť sa, musí si podať správne vyplnenú a vlastnoručne podpísanú prihlášku do novej zdravotnej poisťovne. Prihlášku môže získať na každej pobočke poisťovne, ako aj na jej webovej stránke. Poistenec tiež môže využiť možnosť a zavolať na zákaznícke centrum ním vybranej poisťovne, kde mu s vyplnením prihlášky pomôžu. Prihlášku potom musí do novej poisťovne doručiť, či už osobne, poštou alebo elektronicky.

Pokiaľ prihlášku vyplní nesprávne, nebude môcť zmeniť zdravotnú poisťovňu. „Dôležité je aj dodržať termín na prepoistenie. Pokiaľ by poistenec odovzdal prihlášku neskôr, poistencom novej poisťovne by sa stal až od 1.1.2019, teda až o rok neskôr,“ dodáva Mária Lévyová.

Zmena zdravotnej poisťovne bude platná od 1.1.2018, preto dovtedy poistenci používajú zdravotný preukaz svojej súčasnej poisťovne. Poistenec, zamestnanec, ktorý zmení zdravotnú poisťovňu, je povinný oznámiť túto zmenu svojmu zamestnávateľovi do ôsmich dní.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%