Zdravotníctvu na Slovensku hrozí kolaps – Iniciatíva Stop hazardu so zdravím spúšťa internetové referendum na jeho záchranu

27.10.2020
article_537

Bratislava, 27. októbra 2020 - My, signatári Iniciatívy Stop hazardu so zdravím sme odhodlaní urobiť všetko preto, aby sme pomohli v boji s pandémiou. Zároveň však dôrazne upozorňujeme na ďalší vážny problém, ku ktorému slovenské zdravotníctvo smeruje. Dlhodobé podfinancovanie zdravotníctva na Slovensku, spôsobené neustále sa znižujúcimi platbami štátu za svojich poistencov, sa dôsledkom pandémie koronavírusu dostalo na kritický bod.

Ak štát neprestane šetriť na liečbe približne troch miliónoch občanov, v zdravotníctve nebude dostatok peňazí na boj s pandémiou a zabezpečenie zdravotnej starostlivosti – napríklad na presunuté operačné zákroky, vyšetrenia a liečbu. Preto požadujeme, aby zvýšením platieb za poistencov štátu vláda vykompenzovala chýbajúci objem financií v rezorte.

Štát už roky šetrí na zdravotných odvodoch, ktoré platí za deti, študentov, dôchodcov, nezamestnaných či rodičov na materskej. Odborne sa nazývajú poistenci štátu, lebo zodpovednosť za nich preberá štát. Priemerné poistné, ktoré za nich platí zdravotným poisťovniam je necelých 32 eur mesačne, čo je najnižšia sadzba za posledných 10 rokov. Skutočné náklady na ich zdravotnú starostlivosť sú však každý mesiac až 85 eur. Na porovnanie, v Českej republike bola platba štátu za poistencov nedávno zvýšená z 39 na 64 eur mesačne.

V návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý bez akejkoľvek verejnej diskusie už schválila vláda, nie je vyčlenených dostatok zdrojov na boj s pandémiou a jej následkami. Platba štátu za poistencov štátu aj na ďalšie obdobie zostáva nízka, navyše sa počíta s úsporami, ktoré považujeme za nerealizovateľné.

Kým sa ekonomike darilo, potrebnú liečbu zaplatili poistencom štátu cez svoje zdravotné odvody zamestnanci a firmy. Fungoval tak princíp solidarity. Pandémia nového koronavírusu však všetko zmenila. Naplno zasiahla ekonomiku, prispela k rapídnemu zvyšovaniu počtu nezamestnaných, a tak už zdravotné odvody pracujúcich nestačia na pokrývanie všetkých výdavkov. Princíp solidarity zlyháva. Ak predstavitelia štátu nezasiahnu včas, musí prísť šetrenie, a tým hrozí aj zníženie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti.

Dlhšie čakanie na pomoc zdravotníkov sa môže stať realitou. Niektoré z nemocníc by pri nižších platbách od zdravotných poisťovní nemuseli prežiť. Navyše, chýbajúce peniaze budú musieť pacienti pravdepodobne zaplatiť z vlastného vrecka. Zdravotníctvo nasadené v prvej línii v boji s pandémiou potrebuje stabilné finančné zabezpečenie viac, ako kedykoľvek predtým.

Preto vyzývame vládu SR a poslancov Národnej rady SR, ktorí budú návrh zákona o štátnom rozpočte schvaľovať na novembrovej schôdzi, aby vypočuli hlas našej Iniciatívy a prehodnotili svoj návrh. Je potrebné, aby sa štát vrátil k pôvodnému modelu platieb odvodov za deti, študentov či dôchodcov a zvýšil tieto platby na úroveň 5 percent z vymeriavacieho základu, ktorým je priemerná mzda spred dvoch rokov. Takto by zdravotníctvo dostalo potrebnú injekciu na boj s pandémiou, ale aj na ďalšie obdobie post - pandemickej obnovy.

O podporu sa budeme uchádzať aj u verejnosti, preto spúšťame kampaň, aby sme spoločne poukázali na vážnosť situácie. Súčasťou kampane sú tri anketové otázky na webe StopHazarduSoZdravim.sk, prostredníctvom ktorých budeme zbierať podporu verejnosti.


Výzva signatárov Iniciatívy Stop Hazardu So Zdravím

Asociácia na ochranu práv pacientov
OZ Slovenský pacient
Zväz ambulantných poskytovateľov
Asociácia súkromných lekárov SR
Asociácia nemocníc Slovenska
Union zdravotná poisťovňa
Dôvera zdravotná poisťovňa
Slovenská asociácia jednodňovej chirurgie
Asociácia slovenských kúpeľov
Asociácia ADOS
Slovenská komora medicínsko - technických pracovníkov
Slovenská komora ortopedických technikov
Slovenská komora zubných lekárov
Asociácia dopravnej zdravotnej služby
Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek
Slovenská asociácia jednodňovej chirurgie
Slovenská lekárska únia špecialistov


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%