Výzva EPF: uznanie pridanej hodnoty pacientskych organizácií a organizácií pôsobiacich v sektore verejného zdravotníctva

14.03.2017

Správa europoslanca Markusa Piepera (EPP, Nemecko) s názvom „Kontrola rozpočtu financovania MVO z rozpočtu EÚ“ v roku 2015 znovuotvorila diskusiu o vhodnosti a legitimite financovania mimovládnych organizácií (MVO) Európskou úniou. 

Kým mnoho europoslancov vyjadrilo svoju podporu MVO, iní spochybňujú súčasný systém a vyjadrujú svoje obavy o nezávislosť MVO financovaných z rozpočtu EÚ a transparentnosť v tomto procese.

Tieto vyjadrenia ukazujú na nedostatok informácií o alokácii financií MVO, ich úlohách a prínose, ktorý je často nerozpoznaný alebo nepochopený. Aj z týchto dôvodov sa Európske pacientske fórum (EPF) rozhodlo vyzdvihnúť úlohu a prínos pacientskych organizácií.

EPF verí, že MVO, vrátane pacientskych organizácií, jedinečným spôsobom prispievajú do diskusie ohľadom verejného zdravotníctva, prinášajú svoje postrehy a znalosti založené na skúsenostiach do rozhodovacích procesov na európskej úrovni.

Bez pacientskych organizácií by záujmy komunít pacientov, zastupujúcich ľudí, ktorí sú v mimoriadne zraniteľnom postavení v spoločnosti, zostali nevypočuté. Pacientske organizácie hrajú dôležitú úlohu pri podpore vyšších štandardov starostlivosti, rovnocenného prístupu k zdravotnej starostlivosti, pri podpore práv pacientov, udržateľnosti verejného zdravotníctva a lepšej koordinácii zdravotnej a sociálnej politiky v celej Európskej únii.

Tento prínos by nemal zostať nepovšimnutý a mal by byť náležite financovaný.

Mnohé mimovládne organizácie, operujúce na európskej úrovni, vrátane pacientskych organizácií, sú konfrontované s vážnymi výzvami v oblasti zaistenia zdrojov svojich organizácií tak, aby bolo možné dostatočne využiť skúsenosti ich členov a efektívne prispievať k činnosti EÚ v oblasti zdravotníctva a v sociálnej sfére.

Okrem toho je potrebné poznamenať, že výška financií na prevádzku MVO je pomerne nízka v porovnaní s významným ekonomickým „návratom“ a vplyvom na spoločnosť, ktoré by pacientske organizácie mohli mať, ak by boli náležite financované. Je to tiež zanedbateľná čiastka v porovnaní s prostriedkami alokovanými iným príjemcom z rozpočtu EÚ, vrátane členských štátov, akademickej obce a obchodných subjektov, ako sú malé a stredné podniky a priemyselné subjekty.

Na tomto mieste by sme tiež chceli zopakovať náš záväzok k nezávislosti: za 14 rokov našej existencie sme dali najavo našu ochotu konať ako dôveryhodný partner a našu schopnosť vyjadrovať konštruktívnu kritiku v prípade potreby smerom ku kľúčovým hráčom v oblasti zdravotníctva.

Naši členovia sa zaviazali ku transparentnosti, jednému z kľúčových hodnôt EPF. Chceli by sme pripomenúť, že MVO financované z EÚ grantov už dávno majú povinnosť vykazovať svoje zdroje financovania a zverejňovať svoje účtovné výkazy.

Uvedomujeme si, že súčasný systém si vyžaduje zlepšenia, najmä zjednodušenie aplikačného procesu a systému vypracovávania záverečných správ. 

Ak by podávanie žiadostí a záverečnej správy bolo úmerné veľkosti grantu, nesmierne by to znížilo zaťaženie menších MVO.

Veríme, že systém finančnej transparentnosti, nástroj v súčasnosti využívaný Európskou komisiou (zobrazuje príjemcov EÚ grantov), môžeme vylepšiť a svoje návrhy na zlepšenie sme aj pripravení poskytnúť.

Kontaktná osoba: Camille Bullot, Membership and Stakeholder Relations Manager, Camille.bullot@eu-patient.eu


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%