Výročné valné zhromaždenie EPF: rozrastať sa, byť silnejší, byť hlasnejší

26.05.2017

Európske pacientske fórum (EPF) hodnotilo svoje aktivity za minulý rok, zároveň určilo priority na rok 2017.

Výročné valné zhromaždenie EPF sa uskutočnilo 10. a 11. apríla 2017 v Bruseli. Cieľom tohto podujatia bolo zhodnotiť aktivity za rok 2016 a oboznámiť jednotlivé členské organizácie s prioritami na rok 2017. Počas tohto stretnutia sa tiež volili noví členovia predsedníctva a schvaľovalo sa členstvo 7 pacientskych organizácií v EPF.

Práve výročné valné zhromaždenie je kľúčovým medzníkom pre členov EPF. Je jedinečnou príležitosťou sa stretnúť a diskutovať o strategických rozhodnutiach, ktoré budú mať v konečnom dôsledku dopad na EPF ako organizáciu pôsobiacu v Bruseli, ale aj na samotné pacientske organizácie. Valné zhromaždenie rovnako hrá dôležitú úlohu aj v demokratických a v riadiacich procesoch EPF, napokon, volí nových členov predsedníctva a schvaľuje členstvo v EPF.

Noví členovia predsedníctva

Tohto roku členovia opätovne dali dôveru Marcovi Grecovi (zástupcovi Európskej federácie asociácií Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy – EFCCA), Radu Costin Ganescu (zástupcovi Národnej koalície pacientskych organizácií s chronickými chorobami v Rumunsku – COPAC), ktorí boli znovuzvolení do pozícií prezidenta EPF a pokladníka EPF, a Stanimirovi Hasurdjievovi (zástupcovi Bulharskej národnej pacientskej organizácie – NPO).

Zástupkyňa Globálnej aliancie sietí na podporu duševných ochorení v Európe (GAMIAN, Europe), Hilkka Kärkkäinen bola prvýkrát zvolená za členku predsedníctva, zatiaľ čo Brian West (zástupca Európskej skupiny pre liečbu AIDS – EATG), viceprezident EPF Dominik Tomek (zástupca Asociácie na ochranu práv pacientov SR), Juan Fuertes (zástupca PHA Europe – OZ pre pacientov s pľúcnou hypertenziou), Michal Rataj (Poľská asociácia pre neuromuskulárne choroby) a Susanna Palkonen (zástupkyňa Európskej federácie združení pacientov s alergiami a chorobami dýchacích ciest – EFA), dopĺňajú predsedníctvo.

Vedenie EPF vyjadrilo osobitné poďakovanie dlhoročnému členovi predsedníctva Robertovi Johnstonovi, ktorý po 6 rokoch odstúpil z funkcie.

Noví členovia EPF

EPF vo svojich kruhoch privítalo 7 nových členov a v tejto chvíli zastupuje záujmy 74 pacientskych organizácií v Európe.

Riadne členstvo:

BAG Selbsthilfe, Spolková asociácia organizácií na pomoc osobám so zdravotným postihnutím a chronickými chorobami a ich príbuzným v Nemecku

ECHDO, Európska organizácia kongenitálnych ochorení srdca, zastrešujúce združenie zastupujúce združenia pacientov s vrodenou srdcovou chorobou (CHD)

HSO, Švédska federácia osôb so zdravotným postihnutím, zastupujúca pacientov so zdravotným postihnutím voči tvorcom politiky a vnútroštátnym orgánom

NCPD, Národná rada zdravotne postihnutých osôb, zastrešujúca organizácia, zastupujúca pacientov so zdravotným postihnutím a chronickými chorobami v Grécku

Pridružené členstvo:

AGORA, organizácia združujúca národné a regionálne organizácie pacientov s reumatickými chorobami v južnej Európe

LUCE, združenie zastupujúce pacientov s rakovinou pľúc, ich rodiny a pozostalých na európskej úrovni

Provizórne členstvo

Plataforma de Organizaciones de Patientes, zastupuje pacientov, ľudí s chronickými chorobami a symptómami v Španielsku


Ako dlho čakáte na operáciu?

11%
5%
2%
2%
81%