Slovenské nemocnice a pacienti môžu prísť o stovky miliónov eur

30.06.2022
article_691

Slovensko môže prísť o historickú investíciu do zdravotníctva. Neustále odkladanie zverejnenia kritérií výberu nemocníc, ktoré dostanú prostriedky z plánu obnovy, vážne ohrozuje realizáciu projektov a šancu pacientov na Slovensku na nové a zrekonštruované nemocnice.

Ako predstavitelia najväčších zdravotníckych organizácií trváme na tom, že podpora nemocníc z plánu obnovy má viesť k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov krajov a miest, teda aj v prospech zdravotníckych zariadení v regiónoch. Odmietame, aby sa obyvatelia a pacienti v regiónoch stali občanmi druhej kategórie.

Nemocnice vo všetkých regiónoch Slovenska dnes majú pripravené kvalitné projekty, ktoré by bez financií z plánu obnovy nedokázali zrealizovať. Súčasťou týchto plánov je aj výstavba nových nemocníc. Zároveň výzvu na spravodlivú podporu všetkých, aj neštátnych nemocníc na Slovensku podpísalo cez našu iniciatívu www.pomozsvojejnemocnici.sk už viac ako 16-tisíc ľudí a postavilo sa za ňu množstvo starostov, primátorov a predstaviteľov VÚC.

Opätovne vyzývame vládu SR, aby bol návrh pripravený na základe transparentných a spravodlivých kritérií, a nie na základe politického rozhodnutia. Hlavným faktorom by mala byť pripravovaná optimalizácia siete nemocníc, ktorá sa nedá uskutočniť bez investícií do reprofilizácie nemocníc po celom Slovensku. Pripomíname taktiež, že s reformou siete nemocníc sme súhlasili len na základe prísľubu, že finančné prostriedky z plánu obnovy budú použité na potrebné a prínosné zmeny pre všetky nemocnice a pacientov, ktorí sa v nich liečia.

Za jednotlivé asociácie:

Mária Lévyová, Asociácia na ochranu práv pacientov

Marián Šóth, Asociácia súkromných lekárov

Marián Petko, Asociácia nemocníc Slovenska


Ako dlho čakáte na operáciu?

11%
5%
2%
2%
81%