Reportáž TV JOJ k návrhu zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní AOPP je zavádzajúca

29.06.2023
article_775

Včera sa na obrazovkách Televízie JOJ a na webovej stránke noviny.sk objavila reportáž, ktorá zneistila viacerých divákov a čitateľov. Témou bol návrh zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní Asociácie na ochranu práv pacientov, ktorého súčasťou je aj zriadenie neinvestičného fondu na podporu pacientskych organizácií. Aj napriek tomu, že naša prezidentka Mária Lévyová dostala v reportáži priestor na vyjadrenie, niekoľko zásadných informácií, ktoré v reportáži zazneli, boli nesprávne. 

Na nesprávnosť informácií sme sa rozhodli upozorniť aj samotnú redaktorku, ktorá reportáž natočila. Nižšie nájdete celé znenie listu, ktorý sme jej adresovali aj s upresnením neprávd v doktúrkach a texte. Okrem iného bolo v reportáži uvedené, že týmto zákonom získame 600-tisíc eur zo štátneho rozpočtu, alebo že niektoré menšie združenia sa obávajú veľkej koncentrácie moci v našich rukách a prerozdeľovania peňazí z neinvestičného fondu. 


Vážená pani Zelenková,

žiadame Vás o úpravu a zároveň nám dovoľte uviesť na pravú mieru nesprávne informácie, ktoré odzneli vo Vašej reportáži s názvom „Budeme mať ďalšieho ombudsmana?“ v relácii Noviny TV JOJ dňa 28. júna 2023, ktorá bola uverejnená aj na webovej stránke Vašej televízie https://www.noviny.sk/slovensko/808415-budeme-mat-na-slovensku-pacientskeho-ombudsmana.

Výhrady JUDr. Zuzany Stavrovskej, komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím k návrhu zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní Asociácie na ochranu práv pacientov sú nám známe a vyjadrovali sme sa k nim aj v mediálnom stanovisku, ktoré sme zasielali aj do redakcie Televízie JOJ dňa 20. júna 2023. Predmetné stanovisko pripájame opätovne v prílohe tohto listu.

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) je otvorená konštruktívnej kritike návrhu zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní Asociácie na ochranu práv pacientov, s čím však nemôže súhlasiť, je zavádzanie širokej verejnosti, vrátane pacientov, uvádzaním nepravdivých informácií. Vo Vašej reportáži odznelo: „Asociácia na ochranu práv pacientov by po novom mala byť financované zo štátnej kasy. Ak zákon prejde, získala by tak ročne až 600-tisíc eur, nie všetkým sa to ale pozdáva.“ Ide pritom o mylnú informáciu, nakoľko v dôvodovej správe k návrhu zákona sa uvádza: „Odhadovaný vplyv na rozpočet verejnej správy dosahuje sumu cca. 600 tisíc eur ročne, a to v delení cca. 260 tisíc eur mzdové náklady pracovníkov Kancelárie AOPP a cca. 140 tisíc eur.

Mzdové náklady sa netýkajú volených funkcionárov AOPP, ale pracovníkov Kancelárie, a ich odhad vychádza z nákladov Kancelárie Komisára pre zdravotne ťažko postihnuté osoby, ktorý zabezpečuje plnenie porovnateľných úloh. Odhadované náklady na zriadenie neinvestičného fondu s názvom Fond na podporu pacientskych organizácií (ďalej „fond“), ktorý bude zriadený za všeobecne prospešným účelom podpory zdravia a vzdelávania pacientskych organizácii je vo výške 200 tisíc eur. ročne. Ďalšie peňažné prostriedky do fondu budú príspevkami od fyzických osôb, alebo vklady od právnických osôb.“ 

Nie je teda pravdou, žeby asociácia prijatím zákona získala ročne 600-tisíc eur, nakoľko táto odhadovaná suma zahŕňa aj financie, ktoré budú v rámci neinvestičného fondu slúžiť výlučne na podporu ostatných pacientskych organizácií. Asociácia bude správcom fondu a nebude mať žiadny nárok na udeľovanie si grantov pre účely financovania si vlastných aktivít či chodu kancelárie.

Zároveň by som rada uviedla, že vyčíslené mzdové náklady pre Asociáciu na ochranu práv pacientov majú pokryť úlohy odborného personálu. Asociácia už dnes zabezpečuje právne poradenstvo pacientom a ich blízkym, pripomienkovanie legislatívy v rámci medzirezortného pripomienkového konania. Iba za minulý rok sme vzniesli 143 pripomienok k 13 zákonom v zdravotníctve, ktoré sa priamo dotýkajú pacientov na Slovensku. Zástupcovia AOPP sa zúčastňujú komisií pre tvorbu legislatívy, kategorizáciu liekov a zastupujú tiež pacientov v mnohých ďalších, spolu šiestich, komisiách na pôde MZ SR. To kladie vysoké nároky na odbornosť, prípravu a dovzdelávanie zástupcov z radov pacientov v jednotlivých komisiách. Organizujeme vzdelávacie podujatia pre pacientske organizácie za účelom ich rozvoja, posilňovania právneho vedomia v oblasti ochrany práv pacientov. Analyzujeme kľúčové problémy v oblasti dostupnosti zdravotnej starostlivosti a liečby. Spolupracujeme s orgánmi štátnej správy, samosprávami, organizáciami v rezorte zdravotníctva za účelom zlepšovania postavenia pacientov v systéme poskytovania zdravotnej starostlivosti.

V reportáži sa ďalej uvádza: „Televízia JOJ oslovila viaceré menšie združenia. Myšlienku ako takú podporujú, no tento návrh podľa nich nie je systémový. Obávajú sa napríklad veľkej koncentrácie moci v rukách AOPP aj toho, ako prerozdelí peniaze.“ My v asociácii naopak disponujeme podpornými vyjadreniami 30 združení, niektoré z nich sú aj členmi Rady vlády pre osoby so zdravotným postihnutím, preto považujeme toto vyjadrenie za tendenčné. V prípade záujmu Vám vieme tieto podporné vyjadrenia, ktoré sme poskytli aj poslancom predkladajúcim návrh zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní Asociácie na ochranu práv pacientov, predložiť. Obavy z veľkej koncentrácie moci v rukách AOPP a prerozdelenia peňazí je z nášho pohľadu rovnako subjektívne a ničím nepodložené tvrdenie. V návrhu zákona, ktorý je dostupný aj na webovej stránke Národnej rady SR – Parlamentná tlač 1624 https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/cpt&ZakZborID=13&CisObdobia=8&ID=1624, sa v paragrafe 6, bode (3) písmene g) uvádza: „Asociácia v štatúte fondu upraví orgány fondu tak, aby bola správna rada tvorená jedenástimi členmi, pričom 

  1. dvaja členovia sú vždy navrhnutí asociáciou,
  2. štyria členovia sú vždy navrhnutí pacientskymi organizáciami v súlade s § 4, ods. 3 zákona, 
  3. dvaja členovia sú vždy navrhnutí ministerstvom, 
  4. jeden člen je vždy navrhnutý asociáciou zdravotných poisťovní,
  5. jeden člen je vždy navrhnutý asociáciou inovatívneho farmaceutického priemyslu,
  6. jeden člen je vždy navrhnutý Slovenskou lekárskou komorou,“

Je teda zrejmé, že aj napriek tomu, že asociácia bude správcom fondu, rozhodovať o prerozdelení peňazí vo fonde bude spoločne so zástupcami ďalších organizácií, subjektov v zdravotníctve, ako aj štátu. Asociácia tak bude mať len 2 hlasy z celkového počtu 11, teda v žiadnom prípade nebude disponovať rozhodujúcou právomocou.

Považujeme za neštandardné uvedenie vyjadrenia poslankyne Jany Bittó Cigánikovej (SaS) v závere článku: „Možno by im stačilo 200-tisíc na začiatok,“ keďže v reportáži, ktorá je súčasťou tohto článku, ste uverejnili jej vyjadrenie, ktoré naopak myšlienku predmetného zákona podporuje: „Robia naozaj veľmi, veľmi prospešnú prácu a potrebnú a určite by bolo lepšie, keby neboli závislí na nejakých farma firmách.“

Vážená pani Zelenková, úprimne nás mrzí, že aj napriek poskytnutému mediálnemu priestoru našej asociácii, ste nás s vyššie uvedenými informáciami nekonfrontovali a voviedli ste tak do omylu divákov a čitateľov, ktorí Vašu reportáž zachytili. Týmto listom Vás žiadame, aby ste uviedli informácie v tejto téme na pravú mieru. V prípade záujmu sa s Vami, samozrejme, radi stretneme a odpovieme na Vaše ďalšie otázky.


S pozdravom


PhDr. Mária Lévyová

prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%