Pýtali sme sa štátneho tajomníka na audit poplatkov a doplatkov

09.08.2024
article_875

Ministerstvo zdravotníctva opakovane avizovalo v médiách, že výsledky auditu poplatkov a doplatkov v zdravotníctve budú verejne dostupné už v septembri tohto roku. Táto téma nás ako pacientov pochopiteľne zaujíma, preto sa naša prezidentka PhDr. Mária Lévyová a členka predsedníctva MUDr. Darina Sedláková, MPH dohodli na pracovnom stretnutí so štátnym tajomníkom MZ SR Ing. Michalom Štofkom. Našim cieľom bolo zistiť, v akom stave momentálne tento audit je. 

Štátny tajomník nás informoval, že prvé výsledky auditu majú byť predložené na rokovaní vlády koncom augusta 2024. Na ďalších analýzach by mala participovať aj AOPP.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou upozornil na to, že domácnosti si vlani na zdravotnú starostlivosť doplatili približne 1,8 miliardy eur. Ide podľa neho o nárast o 11,4 %. Náklady domácností na zdravotnú starostlivosť dlhodobo rastú a v roku 2023 predstavovali už 20 % celkových disponibilných zdrojov zdravotníctva. Väčšinu z týchto výdavkov minú domácnosti na lieky a zdravotnícke pomôcky, nasleduje ambulantná zdravotná starostlivosť a ústavná zdravotná starostlivosť. Za pacientov musíme uviesť, že priame platby sú vyššie, ako tie priznané a dlhodobo žiadame, aby sa v poplatkoch nastavil poriadok, že je nešťastným riešením, aby nedostatok finančných zdrojov v systéme vykrývali pacienti ťažko kontrolovateľnými poplatkami a doplatkami. V programovom vyhlásení vlády je uvedené, že má byť stanovený nárok pacienta a cesta pacienta. V rámci nároku aj to, čo bude mať hradené v plnej výške zo zdravotného poistenia, a čo si bude hradiť čiastočne za jasne stanovených pravidiel tak, aby na jeho ceste nedošlo k zníženiu dostupnosti starostlivosti v rámci prechodu celým zdravotným systémom. Zhodli sme sa so štátnym tajomníkom na tom, že je potrebné nastaviť systém tak, aby nízkopríjmové skupiny a sociálne odkázaní mali garanciu dostupnosti zdravotnej starostlivosti bez finančnej záťaže.

Otvorili sme aj tému návštev pacientov v ambulanciách, ktoré sú v rámci EÚ jedny z najvyšších. Opakovane sme žiadali štátneho tajomníka o audit, v rámci ktorého by sa odkrylo, prečo máme nadbytočné návštevy v ambulanciách, či ide o zneužívanie pacientmi, alebo o zle nastavený systém ambulantnej starostlivosti, zoznam chorôb, pri ktorých sa poskytuje poistencovi dispenzarizácia. Frekvenciu vyšetrení u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vykonávajúcich dispenzarizáciu ustanovuje všeobecne záväzný právny predpis vydaný Ministerstvom zdravotníctva SR, ktoré je ho oprávnené kontrolovať, preverovať a upravovať tak, aby nedochádzalo k zneužívaniu v rámci poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti ani na strane poskytovateľov kvôli nedostatočným platbám za výkony a ich kombináciám, ani zo strany pacientov, ak sa nezhorší ich zdravotný stav.

Dlhodobým problémom sú novodiagnostikovaní pacienti, ktorí sú často odmietaní špecialistami a majú dlhé, niekoľkomesačné čakacie lehoty na prvé vyšetrenie. Ministerstvo o problémoch vie a hľadá spôsoby na riešenie zlepšenia dostupnosti ambulantnej starostlivosti pre pacientov.


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

15%
55%
18%
3%
8%