Na konferencii o vzdelávaní pacientov sa zúčastnili aj združenia diabetikov

19.05.2016
article_52

EUPATI vlastne znamená Európsku akadémiu pacientov. Bola to konferencia organizovaná EU, mala medzinárodnú účasť a aj zo strany SR sa jej dostalo toho najvyššieho zastúpenia. Konferencia bola precízne zorganizovaná, o inováciách spolu v šiestich medicínskych odboroch referovali profesori SZU.

Práva pacienta

Z prednášok sme sa dozvedeli, že pacient má svoje práva zakotvené v európskej a národnej Charte práv pacientov. Pacient je v liečebnom procese práve taký dôležitý ako lekár, jeho liečba by mohla byť efektívnejšia ak by bol pacient vzdelaný. V skutku hodnotná informácia odznela o zriadení tzv. „toolboxu“ (ale zatiaľ iba v 7-ich svetových jazykoch).

Naša pacientska skupina, po každej stránke nadštandardne uspokojená, bola na náklady zriaďovateľa dovezená do Pezinka s presvedčením, že v našom zdravotníctve sa už konečne schyľuje k jeho ozdraveniu. Boli sme rozhodnutí dožadovať sa „svojich práv“. Páčilo sa nám, že ambíciou lekára musí byť snaha o to, aby pacienti od nich odchádzali spokojní z ich ľudského prístupu k nim.

Realita v ambulancii

Potom sme navštívili našu diabetologičku p. MUDr. Holubčíkovú, od ktorej väčšina z nás odchádza plná výčitiek, že „zasa sme veľa a ešte aj nevhodného jedli...“ Pani doktorka práve dovyšetrovala svoje každodenné penzum pacientov. V ten deň vyšetrila „iba“ 48 pacientov. Bola unavená a tak sme sa jej neopovážili vyčítať, že pri tomto počte pacientov mohla venovať každému z nich maximálne 5 minút a že v takom režime z jej strany naozaj nebolo času na nejaké komfortnejšie správanie. Tých maximálnych 5 minút sa totiž dostane každému priemernému pacientovi, lebo celá ich databáza vykazuje počet 4800 chorých na cukrovku!

Naše, po EUPATI vzdelanejšie ego neľútostne vytriezvelo: To my musíme byť na seba prísnejší! Musíme sa mierniť v jedení, nesmieme zabúdať na lieky (na inzulín!) a prípadný vyšší príjem sacharidových jednotiek musíme vyvažovať väčšou pohybovou aktivitou. Až potom bude môcť na nás byť pani doktorka vľúdnejšia, lebo jej veľa krát na našom zdraví záleží oveľa väčšmi ako nám samotným...a to je tá pravá vzdelanosť pacientov v praxi.

A na záver: ďakujeme vám páni profesori/doktorky/doktori/sestry, všetkým vám, naši diabetológovia, že vám na nás záleží a robíte pre nás všetko, čo viete a čo môžete.

Ing. Ján Kováč, Dia Bozin, Pezinok

Viac si môžete prečítať v novom čísle časopisu Diabetik 5-6/2016, ktorý je práve v predaji. http://dia.hnonline.sk/664384-boli-sme-na-eupati


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
2%
2%
81%