Komora mimovládnych neziskových organizácií zasadala kvôli pomoci Ukrajine

28.02.2022
article_662

Situácia na Ukrajine nás všetkých hlboko vnútorne zasiahla. V núdzi sa zo dňa na deň ocitlo množstvo ľudí, medzi nimi aj pacienti, pre ktorých je čoraz náročnejšie dostať sa k potrebnej liečbe. V piatok kvôli situácii na Ukrajine zasadla aj Komora mimovládnych neziskových organizácií, ktorá združuje občianske platformy rôzneho sektorového zamerania. Jedno však máme spoločné, snahu podporovať sa navzájom a rozvíjať aktivity, ktoré sú celospoločensky prínosné.

Do pomoci našim susedom sme sa rozhodli zapojiť aj my v AOPP. Piatkového online zasadnutia sa zúčastnila naša prezidentka Mária Lévyová, z ktorého okrem iného vzišla aj Výzva občianskeho sektora vláde SR k poskytovaniu humanitárnej pomoci Ukrajine. Komora zatiaľ neplánuje vytvárať koordinačné aktivity, bude však predkladať ponuky a potreby predstaviteľom verejnej správy. Plánuje pritom aktívne oslovovať skupiny ako Človek v ohrození, Kto pomôže Ukrajine, Charita, ktoré majú svoje koordinačné tímy a skúsenosti, aby bolo možné formulovať ich požiadavky a informovať tak členov komory o dianí.

Veľmi si ceníme aktivity a ďakujeme nášmu členovi OZ Lymfóma a Leukémia, ktorého snahou je pomôcť onkologickým pacientom. Tí sú prepúšťaní z nemocníc na Ukrajine a ostávajú bez liečby. Pomoc však potrebujú aj mnohí ďalší, pacienti s inými diagnózami.

V posledných dňoch sa opäť ukázalo, že vynaliezavosť ľudí a podnikavý duch nemajú hraníc. Na internete sa množia falošné výzvy a prosby o príspevky na pomoc Ukrajine. Buďte preto obozretní, a ak chcete podať pomocnú ruku, robte tak cez overené inštitúcie a skupiny, aby sa vaša pomoc dostala tam, kam treba, napríklad aj vyplnením tohto dotazníka iniciatívy Kto pomôže Ukrajine - https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeYaxh_12XKc1u7Bo6rn-zO1wptcoEXfz-1_Z404LByaafGXQ/viewform?fbclid=IwAR0euusoF2W3ldUVMNOb3B_WfGJgdID42RzxcLbo2doh5tyHljwBlfNVHh4.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%