Chýbajúce peniaze v zdravotníctve bude štát pýtať od zarábajúcich ľudí.

07.10.2015

Každoročnú bitku o to, kto do štátnej kasy na účet zdravotníctva pošle viac peňazí, opäť „vyhrávajú“ zarábajúci ľudia. Kým štát naoko navýšil platbu za svojich poistencov o 10 mil.eur, zamestnanci a podnikatelia sa na lieky a liečbu deťom, dôchodcom a zdravotne ťažko postihnutým pozbierajú sumou o 125  mil.eur vyššou ako doposiaľ.

Pacientom to, paradoxne, nepomôže. „Do peňaženiek zarábajúcich ľudí načrie štát aj pre odvodovú odpočítateľnú položku. Tá spôsobila sekeru 82 mil.eur a niekto ju zaplatiť musí,“ hovorí K. Kafková, prezidentka AOPP.

Vláda dokonca nemyslí ani na rastúce platy zdravotných sestier, či lekárov. Pacientske organizácie majú obavy, že chýbajúce peniaze si lekári opäť budú pýtať od pacientov. Tak, ako je tomu aj doposiaľ, vo forme niekedy až absurdných poplatkov. „Novela zákona nám tu nijako nepomohla, pacienti aj naďalej v tichosti trpia rôzne poplatky,“ dodáva Kafková.

Zdravotníctvo bude na budúci rok podľa všetkého opäť len prežívať. Hoci nespokojnosť ľudí so stavom nemocníc a kvalitou zdravotnej starostlivosti klesá, neočakávame pozitívnu zmenu. Na okraj záujmu sa opäť dostávajú pacienti so zriedkavými chorobami, či inovatívne lieky. „Už dnes chýba ľuďom aj základ, ako sú prúžky na meranie hladiny glykémie u diabetikov alebo niektoré zdravotnícke pomôcky.  „Nesmieme len diskutovať a pripravovať národné programy. Potrebujeme investície na modernizáciu, aby pacienti mohli získať najlepšiu možnú liečbu,“ apeluje K. Kafková.


Ako dlho čakáte na operáciu?

11%
5%
2%
2%
81%