AOPP partnerom v pilotnom projekte testujúcom plošné objednávanie pacientov

08.08.2017
article_236

Chorý pacient sa ma liečiť a nie vysedávať v čakárni. To je aj cieľom pilotného projektu zdravotnej poisťovne Dôvera a Asociácie súkromných lekárov SR (ASL SR), ktorého partnerom je aj AOPP. Počas najbližších 8 mesiacov sa tak budú môcť poistenci Dôvery objednať bezplatne na konkrétny termín k vybraným 180 lekárom. ASL SR celkovo združuje po celom Slovensku 3500 lekárov. „Veríme, že z pilotného projektu bude trvalá služba pacientom a že manažment pacienta postupne zavedú aj ďalšie poisťovne. Rovnako je dôležité, aby sa k nemu pripájali aj ďalšie organizácie združujúce lekárov,“ vysvetľuje prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Okrem možnosti objednať sa na konkrétny termín u lekára, ktorý je členom ASL SR, sa zdravotná poisťovňa Dôvera zaviazala:

- Skrátiť čakacie lehoty na tzv. prvovyšetrenie u špecialistu na maximálne 3 týždne

- Preplácať CRP vyšetrenie u všeobecného lekára s cieľom znižovania spotreby antibiotík (toto vyšetrenie prepláca aj zdravotná poisťovňa Union)

- Stabilizovaní chronickí pacienti nebudú musieť v takej miere navštevovať špecialistov, časť vyšetrení budú môcť absolvovať u všeobecných lekárov

- Ambulantne senzitívne vyšetrenia (napr. vredy, hypertenzia, chronická obštrukčná choroba pľúc a ďalšie), ktoré doteraz boli liečené hospitalizáciou, budú môcť byť liečené aj ambulantne.

Bližšie informácie o projekte a možnosti objednávania získate na www.dovera.sk/objednavky.

AOPP verí, že manažment pacienta sa postupne stane bežným pre všetkých pacientov. „Rovnako veríme, že sa postupne rozšíri aj na ďalšie oblasti zdravotnej starostlivosti, ako je napríklad diagnostika. Výrazne by tomu pomohla jasná definícia nároku pacienta v slovenskej legislatíve,“ dodáva M. Lévyová.

Dôležitou súčasťou projektu ASL SR a zdravotnej poisťovne Dôvera je preplácanie CRP vyšetrenia. Slováci totiž patria k najväčším užívateľom spotrebe antibiotík medzi krajinami OECD, čo následne vedie k rezistencii a nižšej účinnosti liečby antibiotikami. Rozumná spotreba liekov je aj hlavný cieľ projektu AOPP www.liekysrozumom.sk.

O pilotnom projekte manažmentu pacienta si môžete prečítať aj tu a tu.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%