Zo záchraniek sa vytrácajú lekári

19.02.2018
article_323

Lekárov je nedostatok, viac ich lákajú nemocničné urgenty. Od služby v záchranke ich odrádza slabý plat a nevďačná práca v teréne.

Stretnúť v sanitke záchranky lekára sa na Slovensku stáva čoraz väčšou raritou. Tento trend od začiatku tohto mesiaca ešte viac posilnila najväčšia záchranka Falck, ktorá v piatich mestách zmenila posádku s lekárom známu ako rýchla lekárska pomoc (RLP) na posádku rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) len so záchranármi.

Jej krok sa v niektorých dotknutých mestách stretol s odporom obyvateľov. V Kysuckom Novom Meste bojujú napríklad za vrátenie posádky s lekárom petíciou.

Odborníci však vravia, že Slovensko rozširovaním posádok bez lekárov len kopíruje celoeurópsky trend. V súčasnosti je z 274 staníc záchrannej zdravotnej služby len 89 aj s lekárom. Posádka bez lekára sa však podľa odborníkov vie v súčasnosti postarať o väčšinu zdravotných komplikácií, ktoré riešia pri svojich výjazdoch záchranky.

Posádka rýchlej lekárskej pomoci slúži na závažné zdravotné komplikácie, ktoré si vyžadujú pri prevoze do nemocnice starostlivosť lekára špecialistu. O tom, či k pacientovi príde posádka rýchlej lekárskej, alebo zdravotnej pomoci, rozhoduje na to vyškolený operátor v operačnom stredisku záchrannej služby.

Málo lekárov a neatraktívna práca

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa na Slovensku znižuje počet posádok s lekárom, je podľa šéfa Falcku Iva Krpelana nedostatok lekárov na trhu. Málo je najmä lekárov so špecializáciou v anestéziológii a urgentnej medicíne, dopĺňa ho Mária Lévyová, šéfka Asociácie na ochranu práv pacientov.

Veľkou konkurenciou záchraniek v boji o týchto lekárov sú podľa hovorkyne Falcku Kataríny Načiniakovej aj nové urgentné príjmy, ktorých vznik minulý rok ohlásil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Smer).


Článok prevzatý z: https://domov.sme.sk/c/20764412/zo-zachraniek-sa-vytracaju-lekari.html#ixzz57jb2a4C9
Foto: pixabay.com



Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%