Za zákonom o postavení, pôsobnosti a financovaní AOPP si stojíme

21.06.2023
article_770

Návrh zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní Asociácie na ochranu práv pacientov, ktorého súčasťou je aj zriadenie neinvestičného fondu na podporu pacientskych organizácií, sa stretol s nevôľou komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím. V asociácii si za zákonom, ako bol predložený a schválený v prvom čítaní, stojíme.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská zaslala 11. mája 2023 poslancom Výboru NR SR pre zdravotníctvo list s výhradami k návrhu zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní Asociácie na ochranu práv pacientov. Svoje výhrady zároveň adresovala 20. júna 2023 vo forme tlačovej správy aj na médiá. 

S výhradami JUDr. Zuzany Stavrovskej, komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím k návrhu zákona sme sa podrobne zaoberali. Spomínané výhrady nám boli doručené už v minulosti ako žiadosť o dovysvetlenie od poslancov Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Mrzí nás, že pani komisárka AOPP priamo neoslovila a nevyužila priestor na vzájomnú, odbornú diskusiu o tomto návrhu.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská totiž pri svojej kritike návrhu zákona mylne vychádza z predpokladu, že Asociácia na ochranu práv pacientov by mala byť predmetným zákonom zriadená ako štátny orgán či inštitúcia. AOPP však nemá pôsobiť v rovnakom právnom režime ako verejný ochranca práv, komisár pre deti a komisár pre osoby so zdravotným znevýhodnením, t. j. po prijatí zákona nebude mať AOPP postavenie štátneho orgánu.

Asociácia na ochranu práv pacientov bola založená v apríli 2001 a od svojho počiatku pôsobí ako nezávislá mimovládna organizácia. Aj v prípade, že bude prijatý Zákon o postavení, pôsobnosti a financovaní Asociácie na ochranu práv pacientov Slovenskej republiky, si asociácia zachová svoju nezávislosť. Cieľom zákona totiž nie je ju zoštátniť, ale zúročiť viac ako 20 rokov inštitucionálnych skúseností, odbornosť jej členov a spoločný potenciál na plnenie verejného záujmu. Tým, že zákonodarca nezriaďuje AOPP ako štátny orgán či inštitúciu, nemá žiadny dôvod a ani právomoc zasahovať do jej vnútorného fungovania či štruktúry. Tie musia v zmysle Ústavy SR zostať predmetom úpravy vnútornými predpismi mimovládnej organizácie. Zákonodarca teda správne a v súlade s vlastnou ústavnou povinnosťou rešpektuje týmto zákonom nezávislosť AOPP. Veríme, že poslanci pri rokovaní o tomto návrhu zákona zohľadnia tieto skutočnosti a nesprávna interpretácia zo strany pani komisárky JUDr. Stavrovskej bude vysvetlená.

Na vzniknutú situáciu reagovala aj štvorica poslancov, ktorá zákon predkladala - Marek Krajčí (OĽaNO), Zuzana Šebová (Sme rodina), Vladimír Baláž (Smer-SD) a Richard Raši (Hlas-SD). Predkladatelia upozorňujú na to, že zriadenie úradu štátneho ombudsmana by si vyžiadalo výrazne vyššie finančné náklady na štátny rozpočet. Práve Asociácia na ochranu práv pacientov SR vykonáva tie funkcie, ktoré materiálne zodpovedajú úlohe pacientskeho ombudsmana, tvrdí štvorica poslancov.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%