Za pacientov s pľúcnou hypertenziou vystúpilo na Ostredok 142 účastníkov

06.06.2018
article_376

Prvý júnový víkend patril pacientom s pľúcnou hypertenziou. Už po štvrtý raz Združenie pacientov s pľúcnou hypertenziou pripravilo turistické podujatie pod názvom „Vystúpim za teba“ v rámci európskej kampane Get breathless for pulmonary hypertension. Akcia pokračovala v nedeľu dopoludnia výsadbou stromu v centre Banskej Bystricepod názvom „Zasaď si pľúca“.

V sobotu 2. júna vystúpilo na vrchol Ostredku 142 zaregistrovaných účastníkov, aby podporili pacientov s pľúcnou artériovou hypertenziou. Akcie sa osobne zúčastnili aj niektorí pacienti s PAH, namiesto ktorých vystúpili s ich fotografiami na vrchol Veľkej Fatry ich rodiny, priatelia, lekári, zdravotné a rehabilitačné sestry, ale aj iní účastníci z rôznych častí Slovenska a Čiech. Akciu prišli podporiť aj členky pacientskych združení z Českej republiky a Maďarska. Podujatie sa konalo pod záštitou primátora mesta Banská Bystrica.

„Výstupom na vrcholy slovenských hôr chceme verejnosť informovať o existencii pľúcnej artériovej hypertenzie, zriedkavej chorobe, ktorá má veľmi vážny dopad nielen na postihnutého, ale aj celej rodiny a okolia. Ak sa včas nestanoví správna diagnóza a pacient nedostane špeciálnu liečbu, jeho život je v ohrození. Zároveň chceme touto formou podporiť záujem o turistiku a zdravý životný štýl, “ hovorí predsedníčka pacientskeho združenia Iveta Makovníková, ktorá v tento deň oslávila symbolické siedme výročie po obojstrannej transplantácii pľúc.

Víkendové stretnutie podporovateľov a členov Združenia pacientov s pľúcnou hypertenziou začalo v piatok 1. júna v Horskom hoteli Kráľova studňa informačným seminárom o pľúcnej hypertenzii a predstavením životných príbehov ľudí s týmto zriedkavým ochorením.

Za podpory spoločnosti ZAaRES v nedeľu 3. júna na Triede SNP v Banskej Bystrici vysadili účastníci stretnutia zriedkavo sa vyskytujúci strom Cercis, tzv. Judášovec, ktorý bude symbolizovať ich zriedkavé ochorenie. „Strom je symbolom zdravia, čistého vzduchu, ale predovšetkým pľúc, ktoré sú nevyhnutné pre každý živý organizmus na zemi, a zvlášť pre pacientov s pľúcnou hypertenziou“, dodáva Makovníková.


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

13%
48%
13%
0%
26%