Výskumná a inovačná autorita odštartovala projekt Misia zdravie

27.06.2023
article_773

Členovia predsedníctva viceprezident Dominik Tomek a členka predsedníctva Miroslava Fövényes, ako aj predstavitelia pacientskych organizácií sa zúčastnili podujatia Misia zdravie organizovaného Výskumnou a inovačnou autoritou Úradu vlády. 

Misia zdravie a jej príprava bude pokračovať počas celého roka 2023 a jej súčasťou bude spolupráca v rámci ďalších fáz aj s nami pacientmi. Výstupy z okrúhlych stolov, ktorých sa zúčastnili aj zástupcovia AOPP a pacientskych organizácií budú podkladom pre návrh vízie misie a programy, ktoré budú prispievať k napĺňaniu vízie Misie zdravie.

Dve otázky v rámci podujatia rezonovali najviac, a to k mandátu VAIA a financovaniu. VAIA vznikla na Úrade vlády v roku 2021 s cieľom reformovať podporu výskumu, vývoja a inovácií. VAIA je zodpovedná za komponent Plánu obnovy a strategickú a metodickú koordináciu v oblasti výskumu, vývoja a inovácií zo všetkých zdrojov (štátny rozpočet, fondy EÚ apod.). Navyše je zodpovedná za implementáciu a ďalší rozvoj Stratégie inteligentnej špecializácie (RIS3). Mandát na riešenie misie spolu s doménami inteligentnej špecializácie bol daný vládou SR. Financovanie aktivít bude podľa informácií od VAIA viaczdrojové.

Prinášame vám aj prezentáciu analytického podkladu Misia zdravie – analytický podklad, ktorú nájdete aj na stránke VAIA.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%