Unikátny liek, ktorý zachraňuje tisíce Slovákov, je ohrozený: V našich lekárňach sú zrejme posledné balenia!

08.02.2018
article_312

Len minulý týždeň do lekární dorazil unikátny liek, ktorý mal dlho výpadok. Podobná náhrada neexistuje a privezené balenia sa už rozchytali ako teplé rožky. Viacerí pacienti ho možno zohnali naposledy!

Dodávanie lieku v budúcnosti je neisté napriek tomu, že ide o unikátny prípravok. V týchto dňoch ho dostanete už len so šťastím. Vo niektorých lekárňach, ktoré sme oslovili, sa minul do týždňa, iné dostali len pár kusov a zmizol hneď. V istej košickej lekárni naň boli dokonca čakačky. Podarilo sa nám nájsť jednu lekáreň v Bratislave, kde ešte ostali posledné dve balenia.

„Liek Vessel Due F v SR už dostupný v slovenských lekárňach. Držiteľ registrácie potvrdil, že bolo navezených viac ako 38-tisíc balení, z toho 96% už je rozdistribuovaných v lekárňach po celom území Slovenska, zvyšné balenia sa do lekární dostanú v najbližších dňoch,“ informovala minulý týždeň hovorkyňa miniterstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Dovezené množstvo lieku malo s odhadom vydržať na mesiac.

Výpadok lieku Vessel Due F poriadne znepríjemnil život mnohým Slovákom. „V lekárňach v Lučenci a okolí nemajú Vessel Due F, ktorý potrebujú ťažko zdravotne postihnutí pacienti s cievnymi ochoreniami, diabetici, ľudia s neurologickými ochoreniami. Dodávky zastavili, náhrady údajne niet! Čo máme robiť?“ pýtal sa v novembri čitateľ Ján.

Problém zohnať tento liek nastal už v októbri a vlnu zúfalstva vyvolal aj fakt, že zaňho na Slovensku neexistujú podobné tabletky. „Nepoznám rovnocennú náhradu, nahradiť ho je možné len do určitej miery,“ povedal cievny chirurg z Bratislavy František Žernovický.

„Vzhľadom na to, že liek je v dekategorizačnom konaní, o ktoré požiadal výrobca z dôvodu problémov vo výrobe, ministerstvo zdravotníctva nemôže konať ani vo vzťahu k sankciám,“ uviedla počas výpadku Eliášová. Pravdepodobne už neplánuje na slovenský trh predávať nadlho.

U nás problém, inde nie

Paradoxom však je, že kým u nás bol a je problém liek zohnať, v maďarských a českých lekárňach ho mali bohato. Slovenskí pacienti si tak opäť raz vyskúšali turistiku po lekárňach. Naozaj teda farmafirma nebude môcť vyrábať tento liek? „Budú môcť, len je pre nich zrejme nízka cena u nás,“ nazdáva sa Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Na Slovensku liek nesmie byť drahší ako priemer troch najlacnejších v EÚ.

„V Maďarsku je cena vyššia. Výrobca aj nám poslal vyhlásenie, že majú problémy vo výrobe, neviem, že či pre maďarský trh problémy vo výrobe nemajú, len u nás. Bude sa tam zrejme musieť vyriešiť cenová politika,“ domnieva sa Sukeľ.

Šéf lekárnikov hovorí, že určitá náhrada za tabletky Vessel Due F existuje.„Injekčná forma, liek na riedenie krvi je aj v injekčnej liečbe. Ale to nie je riešenie, samozrejme,“ dodáva.

Niektorí pacienti doplatili

„Bohužiaľ stretli sme sa aj s tým, že lekári nedali pacientovi náhradnú liečbu, niektorí absolvovali turistiku po Čechách, hoci ona existuje v injekčnej forme, ale lekár musí vedieť zhodnotiť zdravotný stav pacienta,“hovorí prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. „Bol tam zachytený aj stav embólie, pacientku museli hospitalizovať na ARO,“ približuje.

Podľa Lévyovej majú problém najmä starší pacienti, ktorí nemajú prístup k internetu. Mal by ich informovať lekár, ktorý dostáva hlásenia o výpadkoch liekov. Dodáva, že aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv informuje v plnom rozsahu.

Vo februári ešte príde

Dokedy liek bude na Slovensku je otázne. Najbližší mesiac by ste ho ešte mali zohnať. „Uvedený liek je zatiaľ stále v procese dekategorizácie, vo februári očakávame dodávky ďalších 38-tis. balení,“ informovala Eliášová z ministerstva zdravotníctva.


Článok prevzatý z: https://www1.pluska.sk/Rady-a-tipy/Unikatny-liek-ktory-zachranuje-tisice-Slovakov-je-ohrozeny-nasich-lekarnach-su-zrejme-posledne-balenia


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%