Štát musí prehodnotiť návrh rozpočtu pre zdravotníctvo

20.10.2021
article_628

Historicky najnižšia platba za poistencov štátu ide podľa Asociácie na ochranu práv pacientov proti záujmom pacientov. Kým iné krajiny v pandémii svoje výdavky na zdravotnú starostlivosť zvyšujú, na Slovensku ignorujeme náklady vyvolané pandémiou, ale aj rastúce ceny energií či materiálov. Aj preto sa AOPP pridala k memorandu za dofinancovanie zdravotníctva, ktoré podpísal prakticky celý zdravotnícky sektor. 

Asociácia na ochranu práv pacientov považuje za nešťastné, že ani pandémia nedokázala presvedčiť Vládu SR o tom, aby sa zdravotníctvo konečne stalo reálnou prioritou štátu. Pandémia zvýraznila všetky problémy, s ktorými slovenské zdravotníctvo bojuje už roky. Nedostatok personálu a jeho slabé finančné ohodnotenie sú len časť z nich,“ hovorí prezidentka AOPP Mária Lévyová. Spolu s ďalšími 14-timi organizáciami zastrešujúcimi rôzne oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti preto AOPP vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby žiadali úpravu štátneho rozpočtu v kapitole zdravotníctva.

Ako dodáva M. Lévyová, zníženie platby za poistencov štátu na historické minimum vo výške 31 eur za poistenca mesačne je presný opak toho, čo by štát v takejto situácii mal robiť. Len pre porovnanie, živnostník zaplatí na odvodoch budúci rok viac, a to minimálne 79,31 eura mesačne, teda prakticky viac ako dvojnásobok toho, čo štát za svojich poistencov. Je absurdné, že štát odvody za poistencov, ktorí dokonca využívajú zdravotnú starostlivosť vo väčšej miere, ako napríklad dôchodcovia, zaplatí menej,“ upozorňuje M. Lévyová.

Vláda SR sa pritom v Programovom vyhlásení zaviazala zabezpečiť výrazný nárast celkových výdavkov do zdravotníctva s cieľom čo najrýchlejšie dosiahnuť priemer v EÚ. Zároveň sa zaviazala zabezpečiť stabilitu a predvídateľnosť financovania zdravotnej starostlivosti. Znižovanie platieb za poistencov štátu a akési prísľuby o dofinancovaní v prípade potreby sú presný opak toho,vidí problém M. Lévyová.

Ambulancie a nemocnice sa opäť dostávajú do pozície prosebníka, ktorý bude musieť aj v čase pandémie a boja s ňou žiadať o dofinancovanie. Už mesiace sa tu rieši rekordný rast cien energií, tovarov a služieb spôsobený pandémiou. „Tento problém sa dotýka aj nemocníc a ambulancií, ktoré by nemali riešiť problém, z čoho ho vykryť, ale ako zachrániť čo najviac ľudí v pandémii, ale aj ako dobiehať odložené výkony v rámci iných diagnóz. V konečnom dôsledku sa to, samozrejme, dotkne aj pacienta,“ upozorňuje M. Lévyová.

Celé znenie memoranda k návrhu rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2022


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

17%
50%
11%
0%
22%