Reformy a zmeny v podpore ambulancií všeobecnej zdravotnej starostlivosti sa už nedajú odkladať

26.09.2022
article_702

Združenie všeobecných lekárov pre dospelých SR, o.z. zorganizovalo v dňoch 22. - 24. 9. 2022 v Nižnej na Orave v poradí už šiesty ročník oravského interaktívneho fóra s celoslovenskou pôsobnosťou. Fórum bolo zamerané na interdisciplinárnu spoluprácu v starostlivosti o pacientov v prvom kontakte. Asociácia na ochranu práv pacientov ďakuje za pozvanie, ktoré v mene pacientov prijala prezidentka PhDr. Mária Lévyová a viceprezidentka MUDr. Mgr. Elena Marušáková, MBA.

Množstvo náročnej práce, ktorú si vyžiadali vlny pandémie COVID-19 od všeobecných lekárov, neutícha ani v týchto dňoch. Naše zdravotníctvo si pritom viac ako inokedy vyžaduje reformy a zmeny v podpore ambulancií všeobecnej zdravotnej starostlivosti zo strany štátu a rovnako aj zdravotných poisťovní s cieľom posilniť všeobecnú ambulantnú starostlivosť. A to najmä v oblastiach financovania, ľudských zdrojov, telemedicíny a moderných telekomunikačných technológií v rámci manažmentu pacientov a poskytovania ambulantnej a nadväznej nemocničnej starostlivosti. Organizátori poukázali na to, že situácia je dlhodobo neudržateľná a vyžaduje si urgentnú reformu a riešenia potrebné pre poskytovateľov a pacientov. Pretrvávajúci odchod zdravotníkov môže globálne ovplyvniť dostupnosť ľudských zdrojov, ako i poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ambulantnej sfére a lôžkových zariadeniach.

Bohatý trojdňový maratón kazuistík určite odborne obohatil v rámci výmeny skúsenosti a názorov tak ambulantných lekárov, ako aj zástupcov nás pacientov, ktorí sme boli pozvaní do diskusného panelu hlavnej odborníčky MZ SR pre všeobecné lekárstvo MUDr. Adriany Šimkovej, PhD. Ďakujeme za pozvanie a priestor!


Ako dlho čakáte na operáciu?

11%
5%
2%
2%
81%