Prípad ochrnutej pacientky: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začína konať

08.02.2018
article_313

Mladú ženu po krvácaní do mozgu nechali tri dni ležať, až kým neprišlo ďalšie krvácanie.

Namiesto okamžitého prevozu do neštátneho zariadenia v hlavnom meste a okamžitého zákroku, pri ktorom by sa uzavrela krvácajúca cieva v mozgu, sa kompetentní v Univerzitnej nemocnici v Bratislave (UNB) rozhodli čakať na príchod lekára z Banskej Bystrice.

V prípadoch prasknutej cievy v mozgu však ide čas. Čím dlhšie sa operácia odkladá, tým väčšia je pravdepodobnosť, že to pacient neprežije, alebo ostane poškodený. Rozhodnutie vedenia nemocnice aj neurochirurgickej kliniky o neprevezení pacientky do neštátneho zariadenia, ako aj kontroverznú zápisnicu, ktorá hovorí o potrebe udržania pacientov výhradne v starostlivosti UNB, sa teraz rozhodol prešetriť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Pacientka čakala na neurochirurgii na zákrok vyše desať hodín, za ten čas krv zalievala jej mozog a poškodzovala ho. V dôsledku krvácania mladá žena ochrnula a aj napriek zákroku znel verdikt lekárov- paréza- ochrnutie horných aj dolných končatín. Po zavedení dýchacej trubice sa jej vytvorili vnútri dýchacích ciest dekubity- preležaniny- a preto jej museli urobiť tracheostómiu- vývod z dýchacích ciest. Ľudia z neurochirurgie na Kramároch, kde mladá žena ležala, sa sami rozhodli konať, pretože sa už nechceli pozerať, ako sa z pacientov stávajú rukojemníci systému. Týždenník Plus 7 dní získal zápisnicu, v ktorej vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava rieši krízový stav.

Ten spôsobil odchod tímu intervenčných rádiológov pod vedením Ivana Vuleva z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) do neštátneho zariadenia v bratislavskej Petržalke. Doktor Vulev je považovaný za európsku špičku v intervenčnej rádiológii a špecializuje sa práve na endovaskulárne operácie mozgových ciev. Pri nich sa cez stehennú tepnu zavedie katéter a prasknutá cieva sa “opraví”. Práve u doktora Vuleva čakal celý tím pripravený operovať pacientku z Kramárov- avšak nestalo sa tak. Vedenie nemocnice rozhodlo čakať na “štátneho” špecialistu a urobiť zákrok, ktorý by zdravotná poisťovňa uhradila ktorémukoľvek zariadeniu, v štátnom NÚSCH. Dodržalo sa tak aj ustanovenie zápisnice vedenia nemocnice, v ktorej riaditeľ UNB Juraj Kovács deklaruje, že „nie je prípustné, aby UNB o takéto veľmi dôležité výkony prišla“.

Fakt, že pacientku nepustili na včasné ošetrenie, komentuje aj prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

„Pacient si vyberá poskytovateľa zdravotných služieb. Nie je možné, aby mu zatajili, ak má aj iné možnosti liečby v iných zariadeniach. Ak je jeho stav zhoršený a samotný pacient nemôže komunikovať, lekári musia stav konzultovať s rodinou, ktorá má právo rozhodnúť sa,“ vysvetľuje Lévyová a zdôraznila, že pri ohrození života a zdravia má pacient právo na lekárske ošetrenie v ktoromkoľvek čase v najbližšom lekárskom zariadení, ktoré je schopné takéto ošetrenie poskytnúť.


Článok prevzatý z: https://plus7dni.pluska.sk/Kauzy/Urad-pre-dohlad-z...
Foto: pixabay.com


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%