Posun v prípade náhlej smrti Sebinka († 3) v nitrianskej nemocnici: Padli prvé obvinenia!

15.02.2018
article_319

Padli prvé obvinenia! Malého Sebastiánka († 3) ešte vlani v januári prijali do nemocnice v Nitre pre zvýšenú hladinu cukru. Po pár hodinách sa jeho stav dramaticky zhoršil a modrooký anjelik v noci nečakane umrel. Sebinkovi rodičia majú odvtedy ťažké srdce na nitriansku nemocnicu, pričom tvrdia, že mu zdravotný personál mal vypnúť alarm životne dôležitých funkcií. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou následne zistil niekoľko závažných pochybení. Kauza sa však teraz posúva ešte ďalej.

V prípade smrti malého Sebastiánka († 3) sú dnes už obvinené aj konkrétne osoby. „Uznesením z 8. februára vzniesol vyšetrovateľ v tejto veci obvinenie piatim osobám za prečin usmrtenia,“ uviedol hovorca nitrianskej prokuratúry Jaroslav Maček. Lekárky Marianna Č., Silvia M., sestry Marianna H. a Ingrid S. sú práve tie, ktoré mali počas hospitalizácie malého chlapčeka službu a boli obvinené.

Obvinená bola tiež vtedajšia primárka oddelenia Silvia L., ktorá už bola z funkcie odvolaná, ale zostala na oddelení ako lekárka. Vyšetrovateľ podľa informácií Nového Času poukázal na priťažujúce okolnosti - obvinené osoby mali porušiť dôležité povinnosti vyplývajúce zo zamestnania a skutok bol spáchaný na dieťati. „Uznesenie doposiaľ nenadobudlo právoplatnosť,“ dodal Maček.

Fakultná nemocnica Nitra obvinené osoby naďalej zamestnáva. „Nemocnica má vedomosť o vznesení obvinenia nepriamo od vedúcich zamestnancov, ktorým to dotknuté osoby oznámili. Nakoľko FN Nitra nie je účastníkom trestného konania a nepozná obsah uznesení o vznesení obvinenia, nevie sa k nim bližšie vyjadriť. Ako zamestnávateľ je FN Nitra povinná do právoplatného rozhodnutia vo veci rešpektovať prezumpciu neviny,“ povedal advokát nemocnice Tomáš Stoklasa.

Rodina modrookého chlapčeka verí, že sa dočká spravodlivosti. „Je to pre nás stále veľmi bolestivé. Nič nechceme, len spravodlivosť. Čo nás najviac trápi, je tá ignorácia ľudského života. Že sme prosili o pomoc. Moja dcéra zúfalo kričala, že jej dieťa zomiera,“ uzatvára Sebastiánkova babka.


Článok prevzatý z: https://www.cas.sk/clanok/657429/posun-v-pripade-n...


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%