​Pacientov nový zákon o poplatkoch poškodil

17.09.2015
article_17

Asociácia pre ochranu práv pacientov SR (AOPP) víta dnešné rozhodnutie prezidenta SR požiadať Ústavný súd o preskúmanie súladu zákona o poplatkoch v zdravotníctve s Ústavou SR. Zle pripravený zákon podľa AOPP nefunguje správne a poškodzuje práva pacientov. Je preto nevyhnutné tento problém rýchlo vyriešiť.

Už po prvom schválení zákona v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR), zástupcovia AOPP žiadali prezidenta Kisku, aby danú novelu vrátil do parlamentu. „Vedeli sme, že riešenia, ktoré pripravili poslanci NR SR, budú mať na pacientov negatívny dopad,“ vysvetľuje dôvod žiadosti Katarína Kafková, prezidentka AOPP. Následné výsledky z praxe, ktoré AOPP získalo na základe komunikácie so svojimi členmi a so zástupcami viacerých VÚC, jasne dokazujú, že novela zákona v skutočnosti spôsobila len zavedenie nových nezmyselných poplatkov. Podľa Kataríny Kafkovej, je tak ohrozená dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov bez diskriminácie. „Najviac tento problém zasiahol ľudí v regiónoch, v ktorých je nedostatok špecialistov, v oblastiach bez dopravnej infraštruktúry a ťažko zdravotne postihnuté osoby,“ vysvetľuje nedostatky zákona K. Kafková

Zle naformulované a nelogické paragrafy trestajú všetkých pacientov. Podľa AOPP je potrebné zákon prerobiť, jednotlivé služby a výkony súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosi jasne vymenovať a definovať. Zároveň treba zvážiť aj zavedenie ochranného limitu na jednotlivé poplatky. Či už pre chronicky chorých pacientov, pre pacientov s viacerými chorobami, či zdravotne ťažko postihnutých, ale najmä pre ekonomicky znevýhodnených pacientov. „Nemôžeme chcieť od pacientov vyberať poplatky rádovo až v desiatkach eur, ako zvažujú niektoré lekárske združenia,“ dodáva K. Kafková.


Foto: pixabay.com


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%