Pacienti môžu nahlasovať chýbajúce lieky v lekárňach

20.12.2015

Projekt „Nedostupné lieky“ reaguje na obavy pacientov, ktorí sa nemôžu dostať k svojim liekom. Stojí za ním Slovenská lekárnická komora (SLeK) spolu s Asociáciou na ochranu práv pacientov SR (AOPP). Cieľom je zozbierať informácie o opakovanej alebo dlhodobej nedostupnosti liekov na Slovensku. Zozbierané dáta budú základom pre diskusiu partnerov so štátnymi orgánmi o tom, ako túto situáciu riešiť.

Projekt Nedostupné lieky vytvára databázu všetkých nedostupných liekov na Slovensku. Zozbierané údaje umožnia Slovenskej lekárnickej komore odpovedať na otázku prečo tieto lieky chýbajú. „Tento projekt vznikol na základe skúseností lekárnikov a pacientov, ktorí evidujú kontinuálny nárast nedostatku niektorých liekov. Ide napríklad o antipsychotiká, antibiotiká, antiepileptiká alebo onkologiká,“ povedal Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. „Pacienti, ktorí sa k liečbe nedostanú včas, majú obavu o svoj zdravotný stav. Oneskorený prístup k liečbe môže spôsobiť závažné zdravotné komplikácie a ohroziť život pacienta,” vysvetlila zapojenie do projektu Katarína Kafková, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR. 

Keď sa pacient v lekárni dozvie, že jeho liek nie je dostupný, požiada lekárnika, aby tento problém nahlásil do lekárenského informačného systému. Tento údaj je automaticky zaznamenaný a anonymne spracovaný. Po nahlásení lekárnik vystaví pacientovi potvrdenie s údajmi o lieku, ktorý pacient v lekárni nenašiel. Podľa Kataríny Kafkovej sa prostredníctvom nahlásenia nedostupnosti pacient síce nedostane priamo k lieku, ale pomôže upozorniť na to, že liek chýba. „Ak chceme nájsť riešenie, musí sa do projektu zapojiť čo najviac pacientov,“ dopĺňa Kafková. Nedostupné lieky môžu pacienti nahlasovať takmer vo všetkých lekárňach po celom Slovensku.

Projekt vychádza zo zahraničných skúseností s monitorovaním nedostupnosti liekov, na ktorých sa tiež podieľajú lekárnici a pacienti, často aj v spolupráci s národnými liekovými agentúrami. Európska komisia pri osobných rokovaniach tiež odporučila spoluprácu lekárnikov a pacientov pri vytváraní takýchto zoznamov. Ako vzor pre európske krajiny sa odporúča holandský systém Farmanco, ktorý vytvára holandská lekárnická komora. Týmto systémom sa inšpiroval aj slovenský projekt.

Viac informácií o projekte nájdete na: www.slek.sk/nedostupnelieky

Partneri projektu:

Slovenská lekárnická komora vznikla 3.12.1991 ako jediná zákonom zriadená stavovská organizácia farmaceutov na Slovensku. Jej úlohou je chrániť odborné záujmy svojich členov. V súčasnosti je jej členmi viac ako 4300 farmaceutov.

Asociácia na ochranu práv pacientov chráni práva, obhajuje a presadzuje záujmy pacientov, zdravotne postihnutých a sociálne znevýhodnených fyzických osôb, a to v oblasti sociálnej, zdravotnej, vzdelávacej, kultúrnej a spoločenskej. V súčasnosti združuje 27 celoslovensky pôsobiacich pacientskych organizácií, ktoré zastrešujú ďalšie početné lokálne pôsobiace, či na určitý vek alebo zdravotné postihnutie zamerané mimovládne organizácie.

Na projekte spolupracuje aj sieť lekární Dr. Max a spoločnosť Phoenix Zdravotnícke zásobovanie, a.s. Projekt finančne podporila Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu. 


Ako dlho čakáte na operáciu?

11%
5%
2%
2%
81%