Minimálny počet výkonov je dôležitý pre bezpečnú zdravotnú starostlivosť

02.03.2018
article_328

Minimálne 500 pôrodov ročne, 200 operácií kolenného kĺbu či najmenej 40 operácií karcinómu prsníka. Toľko minimálnych výkonov v jednotlivých špecializáciách by mala počas roka vykonať nemocnica, aby bola zdravotná starostlivosť bezpečná. Upozornila na to sieť nemocníc Svet zdravia.

Geografická dostupnosť nemocníc nemá byť tým najdôležitejším kritériom. „Sú tu ďalšie oveľa dôležitejšie kritériá, ako má byť rozložená zdravotná starostlivosť. Jedným z nich sú aj minimálne počty výkonov. Dnes sú prísne nastavené personálne a materiálno-technické vybavenie, no chýbajú nám normatívy, ktoré by hovorili o tom, koľko tých výkonov by sa na pracovisku malo robiť, aby ho bolo možné na základe dôkazov považovať za pracovisko, ktoré to robí bezpečne,“ hovorí medicínsky riaditeľ ProCare a Sveta zdravia MUDr. Róbert Hill.

V praxi to znamená, že pacientov s nádormi hrubého čreva budú sústreďovať v centre v nemocnici novej generácie Michalovce. „To však neznamená, že v našich ostatných nemocniciach chirurgia skončí, naopak, chirurgia sa bude rozvíjať, ale bude sa venovať inému typu pacientov. Podobne to bude pri onkogynekologických zákrokoch. Dohoda o prepojení týchto poskytovateľov je niečo, čo musí prísť od hlavného regulátora, ktorý by mal povedať, aké typy výkonov, v akom objeme a kde sa majú robiť,“ vysvetľuje R. Hill.

Jasno pred koncom roka

O objemových indikátoroch kvality a geografickej dostupnosti sa začalo viac hovoriť po zverejnení zámeru zavrieť pôrodnicu a novorodenecké oddelenie vo Svidníku, kde mali vlani 352 pôrodov. Zatvorenie sa napokon z avizovaného februára odsunulo na koniec roka.

„Zaoberáme sa tým, koľko výkonov z daného odboru je rozumné v nemocnici urobiť, aby sme mali dostatočnú rutinu personálu a dobrý medicínsky výsledok. Téma Svidníka rezonovala z hľadiska dostupnosti, no málo sa rozprávalo o kvalite, málo sa rozpráva o počtoch. Je potrebné otvoriť diskusiu v rámci Slovenska na základe odborných medicínskych publikácií, nie na základe emotívneho chcenia, aby bola nemocnica alebo príslušný typ zdravotnej starostlivosti za humnami,“ zdôraznil generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare MUDr. Vladimír Dvorový.

S ohľadom na demografický vývoj v regióne a stúpajúci priemerný vek jeho obyvateľov považuje v nemocnici Svidník za dôležitejšie interné oddelenie, kardiológiu či diabetologickú ambulanciu, ktorú nedávno otvorili.

O ďalšej prevádzke svidníckej pôrodnice bude rozhodnuté pred koncom roka. Najbližšia pôrodnica v Bardejove je od Svidníka vzdialená 35 kilometrov. Jej riaditeľ MUDr. Marián Petko, MPH, tvrdí, že nie je problém zvládnuť zvýšený počet pôrodov. „Ale nepredpokladám, že by išlo o nárast o 352 pôrodov. Ten počet sa rozptýli do okolitých nemocníc,“ povedal M. Petko. 


Minimálne počty výkonov 

Odporúčané na základe medzinárodných štúdií a odborných spoločností

Pôrodníctvo – 500 pôrodov ročne

Onkogynekológia – 150 novodiagnostikovaných prípadov zhubných nádorov a 100 radikálnych operácií ročne

Chirurgia/gynekológia – karcinóm prsníka – 40 až 195 výkonov na pracovisko ročne (10 – 100 výkonov na operatéra)

Ortopédia – totálna endoprotéza kolenného kĺbu – 200 operácií na pracovisko ročne (50 výkonov na operatéra)

Chirurgia – kolorektálny karcinóm – 15 výkonov na pracovisko 


Článok prevzatý z: https://mediweb.hnonline.sk/spravy/aktualne/minima...
Foto: flickr.com


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

15%
50%
10%
0%
25%