List hlavných odborníkov na oftalmológiu k zazmluvneniu jednodňovej zdravotnej starostlivosti VŠZP

07.10.2024
article_893

V Bratislave 7.10.2024 

Vec: Žiadosť o prehodnotenie ukončenia zmluvného vzťahu VŠZP s poskytovateľmi jednodňovej zdravotnej starostlivosti v odbore oftalmológia 

Dovoľujeme si Vás v mene hlavnej odborníčky MZ SR v odbore oftalmológia a pediatrická oftalmológia, prezidenta Slovenskej oftalmologickej spoločnosti a výboru Slovenskej oftalmologickej spoločnosti požiadať o prehodnotenie rozhodnutia Všeobecnej zdravotnej poisťovne (ďalej „VšZP“) ukončiť zmluvný vzťah s poskytovateľmi jednodňovej zdravotnej starostlivosti (ďalej ako „JZS“) v odbore oftalmológia. 

Náhle ukončenie zmluvného vzťahu s dotknutými subjektami bez možnosti dohadovacieho konania nepovažujeme za optimálne riešenie „postupnej optimalizácie siete poskytovateľov JZS“. Plne si uvedomujeme súčasnú pozíciu a stav hospodárenia VšZP s nutnosťou zavedenia ozdravných opatrení v zmysle hospodárneho a efektívneho využívania zdrojov získaných z verejného zdravotného poistenia. Avšak bez odbornej diskusie s odborníkmi v odbore oftalmológia a výpočtu vplyvov na dostupnosť zdravotnej starostlivosti v tomto segmente a konečných vplyvov na verejné zdravie považujeme tento krok za predčasný a neuvážený. 

Máme za to, že bola porušená zásada právneho poriadku legitímneho pozitívneho očakávania dotknutých subjektov. Pacienti boli zaradení do čakacích listov na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti a subjekty si splnili svoju zákonnú povinnosť plánovania JZS s pozitívnym očakávaním zo strany VšZP. Poskytovatelia JZS majú pacientov zaradených na čakacích listoch v období na niekoľko mesiacov vopred. Nie je možné v uvedenom čase zabezpečiť týmto pacientom poskytnutie zdravotnej starostlivosti (ďalej „ZS“ ) u iných poskytovateľov. Dochádza k obmedzeniu práv pacienta slobodného výberu poskytovateľa ZS. Je tu riziko zmeny zdravotného stavu pacientov s vážnym poškodením zraku, čo môže mať za následok ďalšie navýšenie zdrojov na ich liečbu. 

Napriek deklarácii Asociácie nemocníc Slovenska o pripravenosti nemocníc v rámci svojich kapacít prevziať poistencov VšZP a poskytnúť im kvalitnú a adekvátnu zdravotnú starostlivosť sa domnievame, že nemocnice nie sú ani po personálnej ani materiálno - technickej stránke veci schopné prevziať pacientov v najbližších mesiacoch do svojej starostlivosti a poskytnúť im výkony JZS. V r. 2022 bolo na Slovensku vykonaných spolu 146 343 operácií formou JZS, z toho 46 763 operácií sivého zákalu, 62 616 intravitreálnych aplikácií biologickej liečby. Predpokladaný celkový počet operácii sivého zákalu v roku 2023 je 50 000, v dotknutých pracoviskách JZS bol počet operácií sivého zákalu cca 13 000 ročne. Tieto pracoviská však vykonávajú aj ďalšie typy výkonov - liečbu ochorení sietnice, intravitreálnu aplikáciu biologickej liečby, operácie sekundárnej katarakty, transplantácie rohovky, … Nemáme vedomosť, že by bola vedená diskusia s odbornými zástupcami oftalmologických pracovísk ústavnej zdravotnej starostlivosti, kde by sa mohli nastaviť pravidlá a procesy, ktoré budú akceptovateľné zúčastnenými stranami. 

Selektívne odzmluvňovanie považujeme za diskriminačné, neboli zverejnené jasné pravidlá a príčiny, prečo došlo k odzmluvneniu iba vybraných poskytovateľov. Zo strany VšZP považujeme tento krok tiež za pozitívnu diskrimináciu v prospech nemocníc na úkor ambulantného sektora. 

Rovnako opätovné zavedenie finančných limitov zo strany VšZP pre poskytovateľov JZS v odbore oftalmológia na úroveň 70% súčasného výkonu ambulancií výrazne znižuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti a obmedzuje vlastný výber pacientov. 

Z dôvodu dominantnej pozície VšZP na trhu je rozviazanie zmluvného vzťahu pre všetkých dotknutých poskytovateľov likvidačné a smerujúce k ukončeniu svojho pôsobenia. Všetky pracoviská, ktorým bol ukončený zmluvný vzťah v segmente JZS sú etablovanými poskytovateľmi s dlhoročnou pracovnou históriou a tisíckami spokojných pacientov. Majú aj svoje opodstatnenie vo svojich regiónoch a zabezpečujú primeranú dostupnosť zdravotnej starostlivosti na zodpovedajúcej kvalitatívnej úrovni. Uvedené opatrenia budú viesť k platobnej insolventnosti pracovísk JZS, čím sú ohrozené pracovné miesta všetkých zdravotníckych pracovníkov. Väčšina pracovísk plní aj výchovnoedukačnú funkciu, kde sú zaradení mnohí mladí lekári v predatestačnej špecializačnej príprave, pre odbor oftalmológia to bude znamenať ďalší odliv pracovnej sily zo slovenského zdravotníctva. Vzhľadom k počtom pacientov, ktorí sú ošetrení na pracoviskách v jednotlivých regiónoch, dôjde k enormnému nárastu čakacích dôb na rôzne typy zákrokov a tým pádom k zásadnému zhoršeniu dostupnosti ZS v odbore oftalmológia s možným nárastom čakacej doby na 12 mesiacov a viac. 

Ako odborníci v odbore oftalmológia si Vás dovoľujeme požiadať o prehodnotenie Vášho rozhodnutia odzmluvnenia pracovísk JZS v odbore oftalmológia, pristúpiť k opätovnému uzatvoreniu zmluvného vzťahu so všetkými dotknutými poskytovateľmi a tiež prehodnotiť zavedenie finančných limitov na úrovni 70% súčasného výkonu ambulancií pre ostatné pracoviská JZS. 

Chceme vyjadriť pochopenie a súčinnosť VšZP s nutnosťou zavedenia ozdravných opatrení v zmysle hospodárneho a efektívneho využívania zdrojov získaných z verejného zdravotného poistenia v našom odbore, spolu s kolegami z odbornej spoločnosti sme pripravení sa podielať na partnerskom dialógu a nájsť spoločné riešenie, ktoré bude priaznivé v prvom rade pre pacienta a ďalej pre potreby a záujmy VšZP, ale aj nás, poskytovateľov JZS v odbore oftalmológia.

S pozdravom a s úctou 


MUDr. Beáta Bušányová, PhD., MBA, v.r. hlavná odborníčka MZ SR v odbore oftalmológia a pediatrická oftalmológia 

MUDr. Ladislav Jančo, PhD., MPH, FEBO, v.r. prezident Slovenskej oftalmologickej spoločnosti  


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

15%
55%
18%
4%
8%