IAPO: V júli sa zameralo na bezpečnosť pacientov

31.07.2017

Bezpečnosť pacientov je úzko spojená s druhou kľúčovou témou pracovného plánu IAPO na rok 2017, a teda s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti. Na jednej strane bezpečnosť pacientov predstavuje sama o sebe jeden zo základných prvkov zdravotnej starostlivosti zameranej na pacienta. Na druhej strane nadobúda ešte väčší význam v kombinácii s inými rovnako dôležitými zásadami.

Preto je dostupnosť zdravotnej starostlivosti bez zabezpečenia bezpečnosti pacientov nedostatočná. Tento kľúčový vzťah je znázornený aj v deklarácii IAPO o zdravotnej starostlivosti zameranej na pacientov, v ktorej podľa štvrtého princípu – dostupnosť zdravotnej starostlivosti a podpora zdravia - „pacienti majú nárok na takú zdravotnú starostlivosť, ktorú si vyžaduje ich zdravotný stav. Patrí sem bezpečnosť, kvalita a vhodnosť poskytovaných služieb, liečby, preventívnej starostlivosti a podpora zdravia.“

Bezpečnosť pacientov je dnes považovaná za jednu z kľúčových politických priorít v agendách globálnej zdravotnej starostlivosti. IAPO poskytuje prehľad globálnych a regionálnych politických míľnikov v oblasti bezpečnosti pacientov a považuje ich za spôsoby, ako posilniť hlas pacientov.


Zdroj - voľný preklad z: https://www.iapo.org.uk/news/2017/jul/3/policy-bri...


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%