Drucker dá lekárom manuály, ako majú liečiť

08.12.2017
article_286

Manuály iste pomôžu aj v rámci sťažností, keď bude pacient nespokojný s liečbou, vraví Mária Lévyová, šéfka asociácie pacientov.

BRATISLAVA. Mal silné bolesti brucha a vracal. Sanitka ho preto zaviezla na košický urgent. Službukonajúci lekár mu dal injekciu na bolesť a poslal ho domov. Mal piť čaj a jesť sucháre. O pár dní neskôr Peter Tóth z Košíc zomrel.

Dve lekárky, ktoré robili k jeho prípadu znalecký posudok, v ňom uviedli, že lekár na urgente mal Petrovi zobrať krv a urobiť biochemické vyšetrenie. Zrejme by zistil, že nejde len o bežnú bolesť brucha, ale že Košičan mal smrteľne nebezpečnú akútnu pankreatitídu (zápal pankreasu).

Aby nebolo pochýb o tom, ako má lekár postupovať pri liečbe jednotlivých diagnóz, pripravuje ministerstvo zdravotníctva tzv. štandardné diagnostické a terapeutické postupy. Zjednodušene pôjde o akési manuály, v ktorých bude do najmenších podrobností stanovené, ako sa má postupovať pri liečbe v jednotlivých prípadoch.

Tieto postupy budú jednotným štandardom pre celé Slovensko. Bude sa podľa nich posudzovať aj prípadné pochybenie pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Prvé manuály by sa do praxe mali zaviesť v prvej štvrtine budúceho roka. Ak sa to ministrovi Tomášovi Druckerovi (nominant Smeru) podarí, pôjde o veľký posun v poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku, a to aj preto, lebo tzv. guideliny chceli za posledných desať rokov zaviesť všetci doterajší ministri zdravotníctva. Zatiaľ ich však nezaviedli.

Manuály, aké pripravuje ministerstvo, sa bežne používajú vo vyspelých krajinách sveta.

Rozhodca pri posudzovaní liečby

Schválený štandardný postup pri konkrétnej liečbe bude podľa Druckera smerodajný pri posudzovaní jej správnosti Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

"Nedá sa však povedať, že všetko je dokonale presne dané, lebo to tak v medicíne nie je, " pripúšťa minister malé odchýlky od schváleného manuálu. Tie však lekár podľa neho bude musieť pri kontrole zdôvodniť. "Ale guideline je smerodajný na 98 percent, " dodáva.

Zavedenie jednotných postupov do praxe víta aj úrad pre dohľad. Určite to pomôže, vraví jeho hovorkyňa Andrea Pivarčiová.

"Iste to pomôže aj v rámci sťažností, keď je pacient nespokojný, " hovorí Mária Lévyová, šéfka Asociácie na ochranu práv pacientov.

Manuál bude prístupný aj pacientom

Manuál o tom, ako má lekár postupovať pri liečbe konkrétnej diagnózy, nebude prístupný len lekárom, ale aj pacientom.

"Tieto štandardy budú po schválení 'preložené' do reči pacienta a dostupné na webovom vzdelávacom portáli štandardných preventívnych, diagnostických a terapeutických postupov ministerstva, " vysvetľuje jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

"Každý by mal vedieť pri danej diagnóze, na čo má nárok, " schvaľuje krok ministerstva Lévyová. Dnes to podľa nej nie je známe.

Šéfka asociácie pacientov sa neobáva, že by pacienti nerozumeli odborným lekárskym manuálom. "Dnes máme dobre edukovaných pacientov organizovaných v medzinárodných združeniach, " vraví.

Na štvrtkových raňajkách s novinármi však Drucker pripustil, že stanovenie jednotných postupov pri liečbe môže viesť k istému okliešteniu terapie. Ak napríklad lekár doteraz posielal pacientov pri istej diagnóze na CT, hoci to nie je potrebné, po novom takéto vyšetrenie už nariaďovať nebude.

Ak pacient napriek tomu bude trvať na vyšetrení na počítačovom tomografe, aspoň časť z neho si bude musieť podľa ministra zaplatiť z vlastného vrecka.

Drucker však uviedol, že bude platiť aj opak. Pri liečbe niektorých diagnóz môže naopak pacient dostať podľa schváleného postupu komplexnejšiu zdravotnú starostlivosť ako doteraz. Pri ošetrovaní úspora do desiatich miliónov.

Od stanovenia jednotných postupov pri liečbe pacientov Drucker neočakáva úsporu, skôr predpokladá zvýšenie nákladov na ňu. Úsporu očakáva jedine v ošetrovateľskej časti liečby. Pri nej by sa mohla pohybovať do desiatich miliónov eur ročne.

V prvom polroku 2018 by mali byť spracované manuály pre 25 medicínskych odborov. V každom odbore bude podľa plánov rezortu vypracovaných približne desať postupov pri liečbe.

Väčšina poskytovanej zdravotnej starostlivosti by mala byť manuálmi pokrytá do konca roku 2019. Celkovo pôjde až o 125 medicínskych špecializácií


Článok nájdete na: https://domov.sme.sk/c/20713540/pacientov-maju-lie...



Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%