Bezpečnosť na 1. mieste v zdravotníctve

26.09.2023
article_798

Prezidentka AOPP sa ako člen čestného predsedníctva zúčastnila v dňoch 21. – 22. septembra 2023 slávnostného otvorenia medzinárodnej akreditovanej odbornej konferencie v Bratislave s názvom Bezpečnosť na 1. mieste v zdravotníctve. Ďalšími účastníkmi konferencie boli štátna tajomníčka MZ SR prof. PhDr. Monika Jankechová, PhD., organizátorka 10. ročníka konferencie k bezpečnosti a čestná prezidentka konferencie PhDr. Zlatica Halmová, MPH, námestníčka pre ošetrovateľstvo nemocnice Svet zdravia Topoľčany, odborný garant konferencie MUDr. Miroslav Bdžoch, PhD., MPH, Klinický riaditeľ ProCare a Svet zdravia, Vedecký sekretár konferencie MUDr. Martin Šimom, MBA, medicínsky riaditeľ ProCare a Svet zdravia.

Bolo pre nás cťou, že v úvode významnej medzinárodnej konferencie, ktorej organizátorom desiateho ročníka bol Svet zdravia, a. s., sme mohli za AOPP vyzdvihnúť dôležitosť témy bezpečnosti pacientov a zdravotníkov. Pretože 17. september sa stal od r. 2021 medzinárodným dňom bezpečnosti pacientov a tohtoročnou témou je zapojenie pacientov pre bezpečnosť pacientov so sloganom „Zvýšte hlas pacientov!“ Svet zdravia už pred niekoľkými rokmi poukázal na to, že nozokomiálne nemocničné nákazy sa nevykazujú správne, že snahou ich epidemiológov, zdravotníkov je nezakrývať ich počet, ale hľadať zdroje nákaz a formy ich odstránenia. Do procesov začali zapájať aj pacientov, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou liečebného procesu a významnou mierou môžu prispieť k znižovaniu počtu nemocničných nákaz.

Počas dvojdňovej konferencie odznelo 46 prezentácií od uznávaných odborníkov v oblasti bezpečnosti v zdravotníctve zo Slovenska aj zahraničia. Prezidentka AOPP odprezentovala prezentáciu na tému „Právny stav v oblasti bezpečnosti pacienta”. Je to oblasť, v ktorej máme čo doháňať a nestačia iba zmeny v právnych a vykonávacích predpisoch, sú potrebné aj zmeny v praxi, ktoré by garantovali nie minimálnu bezpečnosť pacientom a zdravotníkom, ale takú, aká je štandardom vo vyspelých a fungujúcich zdravotných systémoch.

Na odbornej konferencii bolo zaregistrovaných viac ako 300 účastníkov zo Slovenska. Partneri a vystavovatelia priblížili účastníkom inovácie v oblasti zlepšovania bezpečnosti pacientov a zdravotníkov.

Pre AOPP bolo cťou byť odborným partnerom významnej medzinárodnej akreditovanej odbornej konferencie o bezpečnosti v zdravotníctve. Aj to je dôkazom toho, že účasť a hlas pacientov majú nezastupiteľnú úlohu v rámci odborných diskusií a presadzovania zmien v oblasti zlepšovania bezpečnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. Ďakujeme.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%