Asociácia na ochranu práv pacientov vníma riziká súvisiace s realizovateľnosťou individuálneho zdravotného poistenia a navrhuje konkrétne kroky smerujúce k sprehľadneniu poplatkov

24.07.2024
article_870

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vidí priestor na vytvorenie individuálneho zdravotného poistenia. Poukázal pritom na významný objem dodatočných zdrojov, ktorými ľudia už dnes formou priamych platieb uhrádzajú niektoré zdravotnícke výkony, napríklad v stomatológii či fyzioterapii.

Úrad upozornil na to, že domácnosti si vlani na zdravotnú starostlivosť doplatili približne 1,8 miliardy eur. Ide podľa neho o nárast 11,4 percenta. Náklady domácností na zdravotnú starostlivosť dlhodobo rastú a v roku 2023 predstavovali už 20 percent celkových disponibilných zdrojov zdravotníctva. Väčšinu z týchto výdavkov minú domácnosti na lieky a zdravotnícke pomôcky, nasleduje ambulantná zdravotná starostlivosť a ústavná zdravotná starostlivosť."

Zdroj: https://www.aktuality.sk/clanok/Z5drf4F/urad-pre-dohlad-nad-zdravotnou-starostlivostou-vidi-priestor-na-vytvorenie-individualneho-zdravotneho-poistenia/

Asociácia na ochranu práv pacientov v tejto súvislosti poukazuje na to, že v Programovom vyhlásení vlády bolo uvedené: „Doterajšia úroveň financovania rezortu núti poskytovateľov racionalizovať služby a negatívne prispieva k nárastu čakacích dôb. Zlý stav zdravotníckej infraštruktúry negatívne vplýva na kvalitu poskytovanej starostlivosti a prehlbuje problém s nedostatočnými personálnymi a finančnými kapacitami sektora. Netransparentne pripravovaná legislatíva prijatá bez potrebného odborného a pacientskeho konsenzu spôsobuje chaos a posúva pacienta na „vedľajšiu koľaj“." Nateraz odborný a pacientsky konsenzus ešte chýba, avšak suma peňazí, ktoré vynakladajú pacienti na zdravotnú starostlivosť priamo medziročne stúpa. Je to alarmujúci fakt, ktorý naznačuje, že môže dochádzať k zväčšeniu priepasti v dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Dá predpokladať, že časť obyvateľov nemá dostatočné financie na to aby pokryli stúpajúce náklady, tým pádom sa k zdravotnej starostlivosti nemusia dostať.

Platba za poistenca štátu sa po septembrovom dofinancovaní zdravotníctva pohybovala na úrovni 4,94 percenta priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo je v nominálnom vyjadrení zhruba 60 eur. Na porovnanie, v Českej republike bola platba za poistenca štátu za rok 2023 nastavená na 80 eur mesačne, v roku 2024, bolo navýšenie na 2 080 českých korún, teda v prepočte 87 eur.

Ako uvádza programové vyhlásenie vlády: „Cesta pacienta sa nedá adresne nastaviť bez jasnej definície nároku pacienta, auditu doplatkov a poplatkov v súlade s legislatívou, nastavením čakacích dôb či aktualizáciou minimálnych sietí poskytovateľov, ktoré jasne určia vecný, časový aj geografický nárok pacienta. Tieto kroky budú realizované v rámci úzkej spolupráce samotných aktérov zdravotného systému, teda pacientov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zdravotných poisťovní.“

Napriek tomu, že pripoistenie nie je medzi krátkodobými a dlhodobými prioritami vlády nebránili sme sa v minulosti a nebránime sa ani v súčasnosti tejto diskusii. V prvom rade musí byť nastavený nárok pacienta na štandardnú starostlivosť, ktorú bude mať hradenú zo zdrojov zdravotného poistenia. Musí byť zachovaná aj garancia dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre všetkých pacientov, aj pre nízko príjmové skupiny, bez diskriminácie.

Opakovane upozorňujeme, že je veľmi nešťastné riešenie, keď pacienti majú nekontrolovateľnými poplatkami a doplatkami dofinacovávať zdravotníctvo. Vedie to k jeho degradácii, zhoršovaniu vzťahov, vystupňovaniu nedôvery pacientov k zdravotníkom, zdravotníctvu a politikom.

Zdravie nie je nákladom, ale celospoločenskou investíciou, ktorá sa nám a generáciám, ktoré prídu po nás niekoľkonásobne vráti. Radi by sme verili tomu, že sa vláde, ministerstvu zdravotníctva, politikom, podarí upratať roky chaosu a nastaviť jasné, transparentné pravidlá v celom systéme, tak aby mohol efektívne fungovať pre nás pacientov


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

13%
42%
19%
0%
26%