AOPP varuje pred možnými negatívnymi dopadmi na zdravie pacientov a občanov

13.06.2024
article_860

Od 27. mája do 1. júna 2024 sa konalo v Ženeve 77. Svetové zdravotnícke zhromaždenie členských krajín Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Popri mnohých pozitívnych výsledkoch sa nepodarilo prijať návrh tzv. Pandemickej zmluvy, na ktorej odborníci pracovali od roku 2021. Po ďalších úpravách sa o jej prijatí bude opäť rokovať na 78. zhromaždení v máji 2025. Všetky členské štáty okrem Slovenska ale schválili balík aktualizovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). Podľa oficiálneho vyjadrenia Ministerstva zdravotníctva sa Slovensko od prijatia zmien IHR dištancovalo, lebo nemalo potrebný čas na ich detailné preštudovanie.

Proti tomuto rozhodnutiu sa otvorene postavilo už viacero odborných spoločností medzi nimi napr. aj Zväz ambulantných poskytovateľov, Slovenská lekárska komora, Slovenská lekárnická komora, Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. Toto rozhodnutie považujeme v AOPP za rizikové. Prečítajte si naše stanovisko.

AOPP varuje pred možnými negatívnymi dopadmi na zdravie pacientov a občanov

Je nám ľúto, že Ministerstvo zdravotníctva SR, respektíve vláda SR neprehodnotili svoje rozhodnutie a nepridali sa k signatárom aktualizovaných Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR – International Health Regulations). AOPP ich považuje za záruku lepšieho zvládnutia prípadných pandémií, ako bol COVID-19. Našimi členmi sú hlavne chronickí pacienti so závažnými ochoreniami, pre ktorých každá epidémia môže predstavovať ohrozenie ich života. Obávame sa, že slovenskí občania, pacienti môžu byť vystavení zdravotným rizikám oveľa viac než ľudia v štátoch, ktoré sa rozhodli v tejto oblasti spolupracovať.

Svetová zdravotnícka organizácia začala prácu na aktualizácii IHR a na texte tzv. Pandemickej zmluvy v roku 2021 a zúčastňovali sa jej všetky členské štáty WHO vrátane Slovenska. Ešte donedávna neboli zo strany Slovenska vyslovené k týmto materiálom žiadne zásadné argumenty.

AOPP preto vyzýva ministerstvo zdravotníctva a vládu Slovenskej republiky, aby sa Slovensko pridalo k ostatným členským štátom WHO, ktoré chcú urobiť všetko pre zdravie a bezpečnosť svojich občanov a pre prevenciu život ohrozujúcich ochorení.

AOPP víta iniciatívu ministerky zdravotníctva rozšíriť súčasnú pracovnú skupinu pre IHR o ďalších odborníkov, aby opätovne vyhodnotili uvedené dokumenty WHO. Za dôležitý považuje aj záujem Výboru NR SR pre zdravotníctvo o prerokovanie tejto veci na jeho zasadnutí.


Stanovisko AOPP zo dňa 13. 6. 2024


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

17%
50%
11%
0%
22%