AOPP na pracovnom stretnutí so splnomocnenkyňou Úradu vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) Simonou Zacharovou

24.07.2024
article_871

Na pracovnom stretnutí so splnomocnenkyňou Úradu vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) Simonou Zacharovou, vedúcou oddelenia stratégií a participácie Mgr. Mária Milkovou a Mgr. Alexandrou Suchalovou, PhD., sa zúčastnila prezidentka AOPP PhDr. Mária Lévyová a viceprezidentka MUDr. Mgr. Elena Marušáková, MBA. ÚSV ROS aktívne spolupracuje s ministerstvami, samosprávami a mimovládnymi neziskovými organizáciami. 

Na pracovnom stretnutí sa prediskutovali aktuálne témy v rámci pôsobenia Asociácie na ochranu práv pacientov, ako aj postavenie a činnosť pacientskych organizácii alebo iných občianskych združení, ktorých dlhoročný prínos v rámci podpory pacientov s rôznymi typmi diagnóz je v rámci občianskej spoločnosti jedinečný a nezastupiteľný.

Pani splnomocnenkyňa nás informovala o pripravovaných zmenách, ktoré by mali prispieť k transparentnosti fungovania občianskych združení aj v oblasti pôsobenia AOPP a tak aj k zlepšeniu participácie pri tvorbe verejných politík. Snahou úradu je podávať občianskym združeniam pomocnú ruku tak, aby sa zlepšovala ich komunikácia a podpora aj na strane orgánov štátnej správy a samosprávy, mapovať potreby a požiadavky mimovládnych organizácii a zbierať príklady dobrej praxe a prenášať ich na centrálnu a regionálne úrovne. Za týmto účelom budú podporené a implementované Národne projekty do ktorých sa môžu zapojiť mimovládne organizácie.

Viac: https://www.minv.sk/?ros_vsetky-spravy&sprava=splnomocnenkyna-vlady-pre-rozvoj-obcianskej-spolocnosti-predstavila-pracu-uradu-aj-styri-narodne-projekty-za-viac-ako-13-milionov-eur

V minulosti Asociácia na ochranu práv pacientov za podpory ÚSV ROS realizovala Národný projekt „ Stratégie dlhodobej starostlivosti“. Prezidentka AOPP poďakovala úradu za veľmi dobru spoluprácu a vyjadrila nádej a presvedčenie, že spolupráca s ÚSVROS bude prínosná pre celý občiansky a mimovládny sektor aj so zohľadnením špecifík a priorít pacientskej platformy AOPP a pacientskych organizácii.


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

11%
43%
17%
2%
28%