Alergia a astma na Slovensku! Situácia je vážna nielen u nás, ale aj vo svete

16.05.2024
article_850

Situácia s alergickými ochoreniami vrátane alergickej astmy je vo svete aj na Slovensku vážna. Pri príležitosti Svetového dňa astmy 2024 sa preto konalo odborné diskusné fórum, na ktorom nechýbali ani naša prezidentka a viceprezident.

Počet pacientov s alergickými ochoreniami každým rokom zásadne pribúda. Alergická nádcha a astma patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia vo svete. Alergická astma zároveň úzko súvisí s podceňovanou alergickou nádchou. Ak sa alergia adekvátne nelieči, rozvíja sa v mnohých prípadoch do astmy a taktiež ďalších možných zdravotných komplikácií. Podľa odhadov bude astmou už v roku 2025 trpieť 1 z 12 Slovákov. Odborníci sa preto už dlhodobo zhodujú, že je potrebné, aby sa k alergii a astme pristupovalo ako k závažným ochoreniam, ktoré je potrebné včas a najmä účinne liečiť.

Cieľom diskusného fóra bolo venovať sa aktuálnych otázkam z oblasti alergie a astmy na Slovensku. Túto situáciu veľmi dobre ilustrovala nová slovenská analýza o celospoločenských dopadoch astmy, ako aj dáta zdravotných poisťovní o ceste slovenských pacientov s alergiami a astmou, ktorá je zložitá a odlišná v rámci jednotlivých krajov a okresov kvôli nedostatku alergológov, imunológov a pľúcnych lekárov. Diskusia sa zamerala aj na potrebu informovať pacientov o vhodných formách liečby, spolupráce medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami, nastavenie jednotných štandardných diagnostických a terapeutických postupov a adekvátne finančné ohodnotenie výkonov v odboroch imunológie a alergológie, pľúcneho lekárstva.


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

17%
50%
11%
0%
22%