Zápalový potenciál niektorých potravín zvyšuje riziko poškodenia pečene

18.11.2024
article_927

Slovensko patrí ku krajinám s najväčšou úmrtnosťou na cirhózu pečene. Týka sa to aj mladších ročníkov. Mnoho ľudí pritom ani netuší, že má problém s týmto veľmi dôležitým orgánom. Pečeň totiž v skorých štádiách ochorení nebolí, ani inak nedáva najavo, že niečo nie je v poriadku.

Nealkoholové stukovatenie pečene, známe pod skratkou NAFLD, je najrozšírenejším pečeňovým ochorením. Vo vyspelých krajinách postihuje približne tretinu obyvateľov. Prvým štádiom je tzv. steatóza – stukovatenie pečene. Z NAFLD môže vzniknúť cirhóza pečene. Úzky vzťah s NAFLD majú aj ďalšie civilizačné choroby, ako sú cukrovka, vysoký krvný tlak alebo ischemická choroba srdca. 


Pečeňové testy

Keďže chorá pečeň najmä v začiatkoch „nebolí“, dobrou správou je, že od januára tohto roka vám lekár v rámci preventívnej prehliadky urobí tzv. pečeňové testy, ktoré signalizujú poškodenie pečene. Podľa slov všeobecnej lekárky pre dospelých MUDr. Jany Bendovej, PhD., MPH, MBA, bola z preventívnej prehliadky vylúčená sedimentácia krvi, ktorú nahradil krvný obraz a vyšetrenie CRP. Pribudlo aj vyšetrenie GMT, ktoré signalizuje možné poškodenie pečene. Ide o enzým (gama-glutamyltransferáza), ktorý môže byť zvýšený v dôsledku poškodenia pečene pri užívaní niektorých liekov, no najčastejšou príčinou jeho zvýšenia je nadužívanie alkoholu. Zvýšený ho mávajú aj ľudia, ktorí trpia chronickým ochorením pľúc alebo obličiek. 

„V krajine s takou vysokou spotrebou alkoholu a tradičnou pečeň zaťažujúcou stravou nám veľmi chýbala možnosť vyšetriť tento dôležitý test. Zo všetkých pečeňových testov sme mali doteraz možnosť vyšetrovať len jediný, a to bolo pre diagnostiku ochorení pečene príliš málo, preto sme uvítali rozšírenie o tento test. V pátraní po ochoreniach pečene tak budeme o krok ďalej,“ hovorí všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Jana Bendová, PhD., MPH, MBA.  

 

Viete, aké potraviny nakupujete?

Kedysi bol hrozbou pre pečeň najmä alkohol. Naďalej zostáva obrovským rizikom pre pečeň, no aj keď alkohol nekonzumujete, vaša pečeň môže trpieť. Aj preto sa v posledných rokoch čoraz viac hovorí o nealkoholovej tukovej chorobe pečene. Už z názvu vyplýva, že nesúvisí s konzumáciou alkoholu. Za touto diagnózou sa skrýva v prevažnej miere nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu. Ak premýšľate nad tým, čo je to nezdravé stravovanie, pozrite sa pri najbližšom nákupe v potravinách na to, čo kupujete. Ak sú to najmä tzv. shelf life potraviny, ktoré dlho vydržia na poličke, máte problém. Je jasné, že ak vydržia veľmi dlho, je v nich „niečo“, čo bráni ich rozkladu. A práve s takýmito látkami si pečeň nevie poradiť.   


Riziko rozvoja NAFLD je v strave

Nealkoholové stukovatenie pečene sa stalo najčastejším chronickým ochorením pečene dospelých a v niektorých krajinách dosahuje prevalenciu 30 až 40 %. Spektrum NAFLD siaha od rôznych stupňov jednoduchej steatózy (stukovatenia) po nealkoholickú steatohepatitídu (NASH) s rôznym množstvom fibrózy, pričom najmenej jedna tretina pacientov s NAFLD prejde do NASH, ktorý je charakterizovaný akumuláciou tuku v pečeni súbežne so zápalom a potenciálom pokročilej hepatickej fibrózy – čo je zmnoženie väziva v tkanive pečene.

Vzhľadom na vysokú prevalenciu a potenciálne dôsledky ochorenia sa uskutočnilo mnoho výskumov na identifikáciu prediktorov – ukazovateľov vedúcich k NAFLD. Existujúce dôkazy podporujú súvislosť medzi stravovacími návykmi a rizikom rozvoja NAFLD. Štúdie, ktoré hodnotili makro- a mikroživiny potravín a ich metabolické účinky ukazujú, že konzumácia červeného mäsa, vajec, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku, vyprážaných jedál a stravy bohatej na omega-6 mastné kyseliny a jednoduché sacharidy, je spojená s vyšším rizikom NAFLD. Naopak, konzumácia rýb, nízkotučných mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny, celozrnných obilnín a jedla bohatého na antioxidanty a vitamíny (napr. stredomorská strava) je spojená s nižším rizikom NAFLD. 

Predpokladá sa, že účinok rôznych potravín a stravovacích návykov na riziko NAFLD je sprostredkovaný prozápalovými markermi. Je logické, že zápalový potenciál rôznych potravín a s tým súvisiace stravovacie návyky môžu ovplyvniť riziko rozvoja NAFLD.    

Z výsledkov kohortovej štúdie Fasa PERSIAN, ktorá skúmala vzťah medzi zápalovým potenciálom rôznych potravín a pravdepodobnosťou NAFLD vyplýva, že vyšší zápalový index potravín je významne spojený s pravdepodobnosťou NAFLD. Možno konštatovať, že konzumácia potravín s vyšším zápalovým potenciálom je spojená s väčším rizikom rozvoja NAFLD. Okrem toho metabolické ochorenia vrátane dyslipidémie, diabetu mellitus a hypertenzie, ale aj obezity môžu tiež predpovedať výskyt NAFLD. 

NAFLD je medzistupeň, ktorý vedie k zápalovým procesom a závažným následkom. 

Čo robiť inak? Predovšetkým, jesť kvalitnú stravu a hýbať sa. Režimové opatrenia sú základným odporúčaním pri znižovaní rizika aj liečbe ochorení pečene. 


Článok vyšiel v Bedekri zdravia 3/2024. Predplatné časopisu si môžete objednať na bedekerzdravia@bedekerzdravia.sk.

  


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

14%
57%
18%
3%
8%