Za pacientov s pľúcnou hypertenziou vystúpilo na Zelené pleso 139 nadšencov

22.05.2019
article_451

V rámci kampane Get breathless for PH pripravilo Združenie pacientov s pľúcnou hypertenziou už po piaty raz symbolický výstup za pacientov s týmto ochorením na vrcholy slovenských hôr pod názvom „Vystúpim za Teba“. Tohto roku sa aj napriek nepriaznivej predpovedi počasia zišlo 139 účastníkov v krásnom prostredí Vysokých Tatier. Podujatie Daruj dych pre PH trvalo tradične tri dni.

V predvečer výstupu sa v Hoteli SOREA Hutník II v Tatranských Matliaroch uskutočnil informačný seminár o pľúcnej hypertenzii, o význame kampane a ochorení, na ktorom pacienti predstavili svoje životné príbehy. Odbornú časť viedol MUDr. Milan Luknár, kardiológ z Centra pre PAH pri OZaT, NÚSCH. Prezentácia bola zameraná hlavne na ochorenie u mladých ľudí, nové možnosti a úspechy v liečbe. Pri tejto príležitosti vypustili účastníci balóny s prianím získať čo najskôr liek na vyliečenie PAH.

V sobotu 4. mája sa uskutočnil samotný výstup na Zelené pleso (1550 m n.m.). Za pacientov vystúpilo 139 účastníkov (rodinní príslušníci, priatelia, lekári, zdravotné a rehabilitačné sestry, partneri z priemyslu s ich fotografiami na Zelené pleso. Podporiť túto aktivitu prišli aj iní účastníci z rôznych častí Slovenska a Čiech. Trasa 17,2 km bola náročná hlavne pre rodiny s deťmi. Počas cesty sa vyskytol dážď aj sneženie a na konci cesty ich čakala ešte pravá zima. Napriek tomu, že sa vrátili všetci unavení, boli spokojní. Odmenou im boli ceny v tombole počas večerného vyhodnotenia výstupu.

Pacienti, ktorí sa podujatia zúčastnili, si urobili vychádzku na Štrbské pleso a v Hoteli Toliar urobili kampaň. Informovali personál o ochorení, odovzdali im letáky a brožúry o PH, ktoré boli dostupné pre hostí.

„Zasaď si pľúca“ bolo motto záverečnej aktivity. V nedeľu 5. mája vysadili účastníci za pacientov s PAH borovicu limbovú (Pinuscembra) v Botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici. Výsadba sa uskutočnila v spolupráci so Štátnymi lesmi Tatranského národného parku. Okrem toho, že strom je symbolom zdravia, čistého vzduchu, ale predovšetkým pľúc, sila tohto stromu symbolizuje svojimi vlastnosťami aj silu pacientov s PAH.

Priebeh celého podujatia bol odvysielaný v relácii Televíkend na STV2: https://lnk.sk/joqN


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%