Poplatky na urgentnom príjme by mohli výrazne stúpnuť

31.01.2017

Ministerstvo zdravotníctva plánuje odľahčiť urgentné príjmy nemocníc od pacientov s menšími zdravotnými problémami. Poplatky im chce päťnásobne zvýšiť. Naopak, ľudia s akútnym stavom nebudú platiť nič.

Pacienti so zvýšenou teplotou či nádchou sedia v jednej čakárni s pacientmi v akútnych stavoch, ako sú podozrenia na infarkt alebo vážne zlomeniny. To je realita na urgentných príjmoch (ústavná pohotovostná služba) našich nemocníc.

Lekári urgentného príjmu potom riešia aj to, čo by nemuseli - ochorenia, ktoré patria na ambulantnú pohotovosť ,  tzv. lekársku službu prvej pomoci (LSPP).  

Desať eur

„Pacient s prechladnutím, ktorému sa nechcelo ísť počas dňa k praktickému lekárovi a ide si do nemocnice predpísať antibiotiká a v čakárni je zároveň polovica pacientov s akútnymi stavmi, tak blokuje dostupnosť týchto pacientov k ústavnej pohotovostnej službe,“ konštatuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Smer-SD).

Takýto pacient s nádchou by po novom mohol platiť podstatne vyšší poplatok za návštevu urgentného príjmu.  Ministerstvo navrhuje namiesto súčasných 1,99 eur až 10 eur.

Táto suma má podľa Druckera pôsobiť preventívne a odkloniť neakútnych pacientov na ambulantné pohotovosti - LSPP.  

„Ak prídete s prechladnutím na ústavnú pohotovostnú službu, tak vám oznámia, že by ste mali ísť na lekársku službu prvej pomoci. Ak sa rozhodnete ostať na ústavnej pohotovostnej službe, tak vám zdravotnú starostlivosť poskytnú, lebo musia. Len za ňu zaplatíte 10 eur,“ vysvetľuje návrh minister.

Akútni pacienti bez poplatku

Ľudia, ktorí budú skutočne potrebovať pomoc urgentného príjmu nebudú platiť nič. Podľa ministra sem bude spadať drvivá väčšina pacientov.

Od poplatku by mali byť oslobodené tri skupiny ľudí:

  • tí, ktorí prídu so zranením,
  • po vyšetrení ich hospitalizujú v nemocnici,
  • ich zdravotný stav si vyžaduje pozorovanie na lôžku najmenej počas dvoch hodín.

Do nemocnice po lieky

Mnohí ľudia rozdiel medzi urgentným príjmom a klasickou pohotovosťou nepoznajú. Potvrdzuje to aj prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR Mária Lévyová.

Chce to podľa nej viac osvety medzi ľuďmi.

Na urgentný príjem patria úrazy, krvácanie či ďalšie život ohrozujúce stavy. Ambulantná pohotovosť slúži pri náhlom zhoršení zdravotného stavu, ktorý ale neohrozuje život.  Rieši napríklad spomínané prechladnutie, zvýšenú teplotu, kašeľ, či malé rany. 

Stáva sa, že ľudia vyhľadávajú urgentný príjem aj v prípade, že počas dňa nestíhajú ísť k svojmu lekárovi, alebo si chodia pre lieky, lebo sa neskoro spamätali.

„Je to až smutné, keď vám napíše diabetik, že prišiel som domov z práce, zistil som, že nemám inzulín a v lekárni mi povedali, že tento typ inzulínu budú mať až zajtra. Potom ho môžete poslať jedine do nemocnice.

Ale diabetik sa nemôže dostať do takého stavu, že nemá inzulín. Mal dostatok času dať si ho predpísať vopred. Tak je to aj v ďalších prípadoch, je to o našej zodpovednosti a sebauvedomení, “ hovorí ochrankyňa práv pacientov.

Na LSPP si priplatíte o cent viac

Poplatok by sa mal zvýšiť aj v ambulantnej pohotovosti, ale len symbolicky o jeden cent. Zo súčasných 1,99 eur na rovné dve eurá.

Zároveň by sa klasické pohotovosti mali nachádzať v blízkosti nemocníc, aby pre pacienta bolo jednoduchšie sa presúvať.

Pohotovosti zároveň čakajú aj ďalšie zmeny, ich počet sa zníži. Tam, kde to bude potrebné sa popri nich vytvoria ešte doplnkové pohotovosti.

Zmeny budú súčasťou projektu Novej pohotovosti, ktorý chce dať ministerstvo do pripomienkového konania tento týždeň.


Zdroj: https://www.aktuality.sk/clanok/410573/poplatky-na...


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%