Pacienti pozor: Návšteva pohotovosti sa vám už neoplatí!

02.02.2017

Pacient s nádchou či kašľom by mal za návštevu urgentu v nemocnici po novom zaplatiť desať eur.

Doteraz ho to vyšlo na necelé dve eurá. Zvýšený poplatok má podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) odradiť pacientov, ktorí by chceli zneužívať systém. Čakárne by podľa neho po tejto zmene nemuseli byť také preplnené.

"Takto chceme presmerovať pacientov do ambulantnej pohotovostnej služby," vysvetlil dnes na tlačovej konferencii Drucker. Kašeľ či nádcha sa nepovažuje za neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ktorú urgent v nemocniciach poskytuje. Približne 50 až 60 percent prípadov nepatrí na urgentné príjmy, ukázali výkazy veľkých nemocníc. Navrhované zmeny by mohli byť v praxi platné v júli tohto roka. Drucker chce dať novelu zákona do medzirezortného pripomienkového konania v najbližších dňoch.

Ak ale do nemocnice príde človek s úrazom či v ohrození života, nemal by po novom zaplatiť nič. Takisto sa to bude týkať prípadu, ak na urgente budú pacienta ošetrovať najmenej dve hodiny. Pohotovostný poplatok vo výške 1,99 eura sa momentálne platiť nemusí, ak je človek následne hospitalizovaný. Okrem pohotovostí na urgente existujú ešte ambulantné pohotovosti. Chodia sem ľudia, ktorí majú napríklad vysokú horúčku. Pacienti by tu mali po novom zaplatiť dve eurá, teraz sa platí o cent menej. Ak ale lekári nechajú pacienta na pozorovaní alebo posúdia, že ho treba hospitalizovať, takisto by nemal zaplatiť nič.               

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo aj zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostí, takzvanej Lekárskej služby prvej pomoci (LSPP). Ubudne ich. Drucker v tejto veci navrhuje stanoviť minimálnu pevnú sieť. Ostatná časť LSPP by sa podľa Druckera ponechala ako doplnková s možnosťou kratšej prevádzky. Štát tiež po novom zadefinuje sieť organizátorov, ktorí budú zabezpečovať ambulantnú pohotovostnú službu v regiónoch, a to v pevnej aj doplnkovej sieti. Systém novej siete pohotovostí by mal v praxi fungovať v apríli budúceho roka.

Pevná sieť bude podľa Druckera povinná. Predstavuje 51 miest a spádových oblastí pre dospelých a 45 miest a spádových oblastí pre deti a dorast. V súčasnosti by malo byť na Slovensku 95 ambulantných pohotovostí pre dospelých a 73 pre deti. Ambulantné pohotovosti z pevnej siete majú byť napojené na urgentné príjmy v nemocniciach a niektoré majú fungovať priamo v nich. "Dostupnosť novej pevnej siete by mala byť na 98 percent do 30 minút," povedal Drucker. V pevnej sieti treba podľa neho zabezpečiť ambulantnú pohotovostnú službu v čase od 16.00 h do 07.00 h nasledujúceho dňa a v dňoch pracovného pokoja nepretržite. Garantovaná hodinová mzda v rámci pevnej siete by mala byť podľa Druckera "najmenej 12 eur v hrubom".

Doplnková sieť pohotovostí je dobrovoľná. Organizátor ju môže zriadiť "iba v rámci svojho spádového územia", ak bude takáto pohotovosť potrebná. Možno ju podľa rezortu poskytovať v rozsahu najviac štyroch hodín denne, a to v pracovných dňoch v čase medzi 16.00 h a 22.00 h, a v rozsahu najviac štyroch hodín denne v dňoch pracovného pokoja medzi 07.00 h a 22.00 h, pričom ju nemusí poskytovať každý deň. Štát vyberie organizátora v súťaži s licenciou na šesť rokov. Ten si však môže zazmluvňovať lekárov dobrovoľne. "Čo predpokladá lepšie odmeňovanie, ako je garantované zákonom," uviedol minister zdravotníctva. Ak organizátor podľa neho nebude vedieť zabezpečiť lekárov, dostane menej peňazí od zdravotných poisťovní. Potom bude na samosprávnom kraji, aby urobil rozpis služieb pre všeobecných praktických lekárov s povinnosťou slúžiť do 22.00 h s minimálnou garantovanou mzdou.

Sumu desiatich eur na urgentoch v nemocnici môžu pacienti vnímať "veľmi citlivo". Poukázala na to Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv pacientov. Pri poplatkoch by sa podľa nej malo myslieť aj na sociálne slabších ľudí. Chápe však, že urgenty bývajú preplnené, a často zbytočne. Pacientov však obhajuje. Mnohí podľa nej nevedia odhadnúť, s čím treba ísť na urgent do nemocnice a s čím na ambulantnú pohotovosť. "Bude to potrebovať ešte osvetu, spolupracovať musia lekári aj ministerstvo," uviedla. Menej preplnené čakárne na urgentoch ľudia podľa nej ocenia. Šéf Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth je s návrhom nového systému pohotovostí spokojný. Približne 12-eurová garantovaná hodinová minimálna mzda v ambulantných pohotovostiach je podľa neho "celkom slušná". Teraz podľa jeho slov mnohí dostávajú na hodinu oveľa menej.


Zdroj: https://www.cas.sk/clanok/505809/pacienti-pozor-na...


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%