M. Lévyová: Zmeny musia byť v prospech pacienta

09.02.2017
article_147

Pacienti už dlhšie volajú po zmenách, ktoré zdravotníctvo posunú vpred. Preto súhlasíme s tým, že zmeny v zdravotníctve treba urobiť. Niektoré pripravované novinky v pohotovostnej službe, ako aj možnosť získať termín u lekára počas doplnkových hodín vítame.

Apelujeme však na ministerstvo zdravotníctva, aby zvážilo maximálny strop poplatkov, ktoré pacienti budú musieť uhrádzať za vyšetrenia u ambulantných lekárov v rámci vyčlenených doplnkových hodín. Inak sa plánované vyšetrenia počas týchto hodín stanú absolútne nedostupnými pre sociálne slabšie skupiny, ktoré ich potrebujú.

Ľudia sa zľakli zbytočne

Žiaľ, titulky v niektorých médiách urobili svoje. Preto sa podstata niektorých návrhov ministerstva vytratila. Mnohí ľudia sa zľakli, že na urgentnom príjme zaplatí 10 eur každý, tak ako aj u lekára 30 eur za vyšetrenie. Čo, samozrejme, zdvihlo vlnu nevôle.

Podstatné však je, či sa zlepší dostupnosť a kvalita akútnej starostlivosti a pri zhoršení zdravotného stavu. Tieto dva pojmy je potrebné omnoho viac vysvetľovať nielen v médiách, ale hlavne v rámci osvety pacientov. Ľudia by mali vedieť rozoznať rozdiel medzi zhoršením zdravotného stavu a urgentnou – neodkladnou starostlivosťou, ako je napr. resuscitácia, kardiálne zlyhanie, prijatie do nemocnice, úraz.

Pri týchto neodkladných výkonoch pacient nebude platiť nič. Dokonca ani 2 eurá za návštevu. Ak ide napríklad o alergickú reakciu, alebo človek skolabuje v lete, lebo málo pil a dostane infúziu, bude jednu, dve hodiny na pozorovaní a pustia ho domov, zaplatí 2 eurá. Ak ide o zhoršenie zdravotného stavu a o ochorenia, akými sú chrípka, angína a bude potrebovať vyšetrenie v rámci ambulantnej pohotovostnej služby (doteraz LSPP), za vyšetrenie by mal zaplatiť poplatok 2 eurá ako doteraz.

Spomínaných 10 eur, ktoré vyvolali vlnu nevôle, zaplatí pacient iba v prípade zneužitia urgentnej starostlivosti a v prípade, ak sa bude dožadovať vyšetrenia na urgentnom príjme. Samozrejme, omnoho lepšie by sa manažovalo poskytovanie urgentnej starostlivosti a ambulantnej pohotovostnej starostlivosti, keby sa vytvorila prepojená sieť poskytovateľov, tak aby boli v jednej nemocnici aj urgentný príjem, aj ambulancia pohotovostnej služby.

Všetko by bolo, takpovediac, pod jednou strechou, zlepšila by sa dostupnosť pre pacientov. Určite by zdravotníci vedeli pacientov na urgente správne usmerniť a určiť, aký druh zdravotnej starostlivosti potrebujú.

Diskutabilná výška poplatku

Pripravovaná novela zákona 576/2004 zároveň reflektuje na dopyt zo strany pacientov vyčleniť časť pracovného času lekára aj pre tých, ktorí sú za prednostné vyšetrenie ochotní zaplatiť. Napokon, existuje viacero skupín pacientov, ktorí pred ambulanciou dlhé hodiny čakať nemôžu alebo nechcú, či už zo zdravotných, z osobných alebo z pracovných dôvodov.

Obnovenie legálnej možnosti vyšetrenia vo vyhradenom a určenom čase preto vnímame ako napravenie chyby, ktorá sa tu udiala, a ako dobrý krok. Je správne, že ministerstvo vyčlenilo čas na takéto prednostné vyšetrenia mimo klasických ordinačných hodín, a preto nedôjde k uprednostňovaniu platiacich pacientov pred tými, ktorí si za takúto službu nemôžu zaplatiť.
V čakárni nebudú vznikať konflikty medzi pacientmi, ktorí čakajú od rána, a tými, ktorí prišli na objednanie. Takéto rozdelenie je logické. Určite oceňujeme aj možnosť poskytnutia zdravotnej starostlivosti v domácom prostredí. Na Slovensku sú mnohí pacienti, ktorí majú problém s chôdzou a pohybom. A práve im môže takáto služba veľmi pomôcť.

Výška úhrady za objednanie je diskutabilná. Podľa nášho názoru mala byť nižšia. Trváme na tom, aby bol stanovený finančný strop pri priamych platbách za vyšetrenie počas doplnkových hodín. Treba mať na zreteli aj skupiny pacientov, ako sú matky na materskej, dôchodcovia, ŤZP, ľudia so zhoršenou mobilitou a pod. Pre nich môžu byť tieto sumy vysoké, a teda aj táto služba ostane pre tieto skupiny nedostupná.

Alternatívou by bolo zavedenie určitých ochranných limitov na túto službu pre tieto skupiny pacientov, aby si aj oni mohli službu v niektorých prípadoch dovoliť.

Autor: PhDr. Mária Lévyová, prezidentka AOPP


Zdroj: http://mediweb.hnonline.sk/diskusia/nazory/zmeny-m...


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%