M. Lévyová: Hypochondrom odzvonilo, prichádza čas kyberchondrov

11.08.2017
article_237

Počuj, ty si hotový kyberchonder. Áno, čítate správne. Nejde o omyl a nemalo tam byť slovo hypochonder. 

Doba internetu nám sprístupnila kvantá informácií aj o zdraví a liekoch - overených, neoverených, správnych, ale aj život ohrozujúcich. Pre lekárov, štát, ale najmä nás, pacientov, to prináša novú výzvu – ako správne hľadať informácie o svojom zdraví, liečbe, liekoch, ich nežiaducich účinkoch. Kyberchondria je pojem, ktorý sa oficiálne dostal do medicínskeho slovníka a predstavuje vážnu hrozbu pre správnu liečbu – a teda aj zdravie nás, pacientov.

Najväčší vyhľadávač Google v minulosti uviedol, že každé dvadsiate vyhľadávanie je zamerané práve na informácie týkajúce sa zdravia. Aj my v Asociácii na ochranu práv pacientov SR sa pri diskusii s lekármi čoraz častejšie stretávame s problémom, ktoré prináša „Dr. Google“. Pacienti často vďaka internetu prichádzajú do ordinácie so samodiagnózou, ktorú im následne lekár musí vyvracať. Rovnako sa lekári v praxi stretávajú s tým, že pacient žiada o liečbu zázračným liekom z Indie, o ktorom čítal na internete.

Je to úplne prirodzené. Zriadiť webovú stránku, ktorá vyzerá dôveryhodne, dnes nič nestojí. Pár sto eur a nejaký čas. Napokon vojna s hoaxami, dezinformáciami nie je problém len pri informáciách o zdraví. V prípade nevinných hoaxov hovoriacich o vymyslenom rozvode dvoch hollywoodských hviezd nám to môže byť jedno. Ako sa však vyhnúť poškodeniu zdravia v dôsledku nesprávnych informácií o možnej chorobe, liečbe a užívaní liekov? 

Pekný dizajn, logo, fotky a kvantum informácií nemusia nič znamenať. Priznajme si, každému z nás sa občas stalo, že sme čítali stránku, ktorá neuvádzala, kto je jej autorom - kto za ňou „stojí“. Respektíve, určite sme čítali diskusie o zdraví, v ktorých diskutovala „ana78“ o jej osobných skúsenostiach s očkovaním či užívaním liekov. A sekundoval jej „DR.martin65“. Kto by neveril osobným skúsenostiam a medicínskemu názoru lekára, ktorý vo voľnom čase radí na sociálnych sieťach a diskusných fórach?  

Ako teda pristupovať k medicínskym informáciám z internetu? V prvom rade opatrne a s rozumom.

1.      Na každej stránke, ktorú navštívite, čítajte sekciu „O nás“.

a.      Navštevujte stránky zriadené oficiálnymi organizáciami/subjektmi. Či už ide o štátne inštitúcie, poisťovne, alebo lekárske či lekárnické združenia.

b.     Vyhýbajte sa stránkam bez identifikácie autorov stránky, ale s popisom: „Už roky sa venujeme téme choroby xyz....“.

2.      Správna stránka by mala obsahovať aj kontakt na jej autorov.

3.      Stránka by od vás nemala žiadať osobné informácie o vašom zdravotnom stave.

4.      Pozrite sa, kto sponzoruje danú stránku.

5.      Konzultujte vaše internetové zdroje so svojím lekárom, alebo v prípade liekov aj s lekárnikom.

Detailnejšie informácie k týmto tipom, ale aj ďalšie rady, ako na internete bezpečne hľadať informácie najmä o liekoch, nájdete v rámci nášho projektu Lieky s rozumom - tu. A hoci vám možno mnohé z rád prídu logické a prirodzené, skúste sa nabudúce pri „googlení“ informácií k liekom, liečbe alebo k príznakom chorôb zamyslieť, či ich aj dodržiavate.

Blog prezidentky AOPP Márie Lévyovej nájdete aj tu: https://marialevyova.blog.sme.sk/c/461674/hypochon...


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%