M. Lévyová: Čo je to "lockdown", nemusí vedieť každý

26.10.2020
article_536

V Teleráne som dostala v rámci telefonického poradenstva otázku od staršej pani: “Čo je to lockdown?“ Žije sama a vôbec nerozumie anglickým výrazom, ktoré sú používané v médiách a myslí si, že nie je sama. Poprosila ma, aby boli používané slovenské výrazy, pretože žijeme na Slovensku. Súhlasím s ňou a pripájam sa k jej prosbe: „Používajte, prosím, v rámci informovanosti verejnosti aj slovenské slová a výrazy.“

Doslovný preklad slova lockdown je karanténa, uzamknutie, zákaz vychádzania alebo zákaz opustenia určitej oblasti. Obmedzenie voľného pohybu a možnosti stretávania sa ľudí za účelom spomalenia nákazy komunitným šírením. Karanténa slúži oproti tomu k izolácii nakazených alebo potenciálne nakazených.

Dá sa to vysvetliť aj tak, že budeme zamknutí vo svojich domovoch, takmer väznení. Možno viac chránení pred kovidom, ale mnohí vo veľkých depresiách a ekonomickej neistote. Veľmi ťažko to znášajú starší ľudia, ktorí žijú sami, prípadne mladí, ktorí prišli o prácu. Rovnako aj pacienti, ktorí nevedia, kedy sa dočkajú plánovaných operácií či vyšetrení. O stigmatizácii (verejnom odsúdení) kovid pozitívnych sa hovorí pomerne málo, ale je veľká.

Buďme k sebe ohľaduplní, empatickí, ľudskí, využívajme mobilnú a online komunikáciu, pomáhajme si navzájom ako sa len dá, pretože raz aj táto vojna skončí. Na to zlé sa budeme snažiť čo najrýchlejšie zabudnúť, to dobré však ostane s nami navždy. Na tom bude postavená naša budúcnosť, aj budúcnosť zdravotníctva, nášho zdravia, ktoré nám dáva predpoklady na naplnenie našich životných cieľov, prianí nás a našich najbližších. Zomknime sa a dajme šancu tomu, čo je v živote najcennejšie - stabilné zdravie a šance na život, ktoré si musíme udržať s vedomím, že tie druhé už nemusia prísť. 

Autor článku: PhDr. Mária Lévyová, prezidentka AOPP


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%