HIV Checkpoint v Bratislave opäť otvorí svoje dvere

09.09.2024
article_880

I keď ochorenia ako AIDS už nie sú takým tabu ako v minulosti, ľudia s HIV sa aj dnes stávajú veľmi často terčom diskriminácie. OZ Dom Svetla Slovensko sa preto v rámci svojich aktivít usiluje nielen o osvetu a prevenciu šírenia HIV/AIDS a ďalších sexuálne prenosných chorôb, ale aj o odstránenie stigmatizácie ľudí žijúcich s týmito ochoreniami v spoločnosti a o obhajobu a presadzovanie ich ľudských práv. Vo štvrtok 5. septembra 2024 sa im podarilo v hlavnom meste otvoriť nový HIV testovací Checkpoint.

Nový HIV testovací Checkpoint nájdete v nových priestoroch v zdravotníckom stredisku na ulici Bebravská 8850/34 v Bratislave. Ponúka bezpečné a nízkoprahové prostredie pre anonymné a bezplatné testovanie na sexuálne a krvou prenosné infekcie (HIV, Hepatitídu typu B a C, Syfilis). Testovanie bude v nových priestoroch dostupné každý piatok od 16:00 do 19:00 hod. Viac informácií nájdete na https://domsvetlaslovensko.sk/checkpoint-bratislava/.

Ako už dobre vieme, HIV sa nemusí prenášať len pohlavným stykom, môžeme sa ním nakaziť v detstve od infikovanej matky, pri zdieľaní ihiel s nakazeným, ak pri zachraňovaní života bez rukavíc prídeme do kontaktu s krvou zachraňovaného, atď. Mali by sme prestať odsudzovať ľudí s HIV, keďže nie vždy môžu za svoj osud. Ak si myslíte, že by ste mohli byť v riziku, nemali by ste sa hanbiť. Práve naopak, radšej sa presvedčte, kým nie je neskoro. Poznanie vášho stavu vám pomôže podniknúť kroky potrebné k tomu, aby ste udržali seba a svoju partnerku/svojho partnera v bezpečí.  

Počet klientov, ktorých otestoval OZ Dom svetla Slovensko sa z roka na rok zvyšuje a rovnako tak počet vykonaných testov. V roku 2023 spolu otestovali 881 ľudí a urobili 2 653 testov z čoho 780 testov bolo vykonaných na masových podujatiach – externe.


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

15%
55%
18%
3%
8%