Starostlivosť v domácnosti je ohrozená! Potrebujeme zdravotníkov v domácej dlhodobej starostlivosti a v komunitách

25.09.2024
article_886

Zdravotná starostlivosť nekončí v ambulancii alebo v nemocnici, ale pokračuje v sociálnych zariadeniach, ktoré sú malými nemocnicami, a v domácnostiach, kde ju poskytujú domáci opatrovatelia v spolupráci s komunitnou sestrou ADOS a všeobecným lekárom. Podľa SKSaPA, v SR je 173 fungujúcich ADOS (v zmluvnom vzťahu so VšZP), v ktorých pracuje viac ako 800 sestier [1]. Komunitných sestier je dostatok, ale ich počet v ADOS je fixne stanovený pre celé SR na 808,6 [2]. Pri súčasnom počte všetkých obyvateľov na 1 sestru v ADOS pripadá 6.432 obyvateľov, alebo približne 250 osôb vo veku 80 a viac rokov.

„Sestry v sociálnych zariadeniach a ADOS majú vo všeobecnosti omnoho nižšie platy, čo je jeden z dôvodov ich nezáujmu o túto prácu. Patria do toho najnižšieho príjmového spektra, z ktorého sa počíta priemerný plat zdravotníkov. Platy sa tiež rôznia od východu na západ. Nie je fér hádzať ich do jedného koša“, dopĺňa pani Repiská zo SKSaPA.

"Dlhodobo je ťažké nájsť sestru garantku pre sociálne zariadenie alebo ADOS, aby sa opatrujúce osoby mali o koho oprieť v starostlivosti, v prípade zdravotných ťažkosti odkázanej osoby, a nemuseli cestovať s príbuzným, často imobilným, dlhé km na pohotovosť. Spoliehali sme sa na to, že MZ SR a Vláda SR príjme konsolidačného opatrenia, ktoré nezhoršia prístup k starostlivosti, pomôžu v stabilizácii a zvýšia počet komunitných sestier v teréne, kde zdravotnú starostlivosť vykonávajú opatrovateľky a príbuzní, bez primeraného odborného dohľadu", tvrdí podpredsedníčka KOS, Iveta Ždiľová.

Opatrovateľská starostlivosť veľmi úzko súvisí s ošetrovateľskou, sú to siamské dvojičky a spolu tvoria tú pomyselnú chrbtovú kosť dlhodobej starostlivosti.

„V mnohých obciach stojí a padá starostlivosť na tom, že obec nemá ani opatrovateľskú službu (je až 4/5 z obcí ) a ADOS plní úlohu 2 v 1. Pacienta a príbuzných v domácom prostredí, musí zadarmo poučiť ako sa postarať o imobilného pacienta, niekedy osobnú starostlivosť musia aj poskytnúť, čo je nad rámec ich pracovnej náplne, kt. zdravotná poisťovňa neprepláca“, dopĺňa pani Repiská zo SKSaPA.

"Komunitné sestry vnímame ako dôležitý článok v prístupe k včasnému a objektívnemu posúdeniu zdravotného stavu, kontinuálnej následnej starostlivosti, a pomoci. Mali by byť osobami prvého kontaktu pre opatrovateľov v prípade potreby. Domáca starostlivosť je nepochybne najlacnejšia. Pomáha šetriť, prispieva k prevencii aj odľahčeniu urgentnej medicíny. Dostupnosť komplexnej starostlivosti v komunitách pre všetkých rovnako a bez diskriminácie, je možná iba v spolupráci s ADOS", dopĺňa p. Ždiľová.

Obe komory vidia priestor na konsolidáciu iným spôsobom, navrhujú efektívnejšie riešenia: napr. siahnutie na zisk farma firmám a veľkým nadnárodným korporáciám, zbrojárskym firmám, prevádzkovateľom hazardných hier a nebankových spoločností, ktoré si vykazujú vysoké zisky, bez návratnosti do systému; a ktoré privádzajú ľudí do neriešiteľných životných situácii, čo v priamej súvislosti vplýva nielen na ich zdravotný stav, ale aj rodinných príslušníkov; a nárokovať si na náhradu škôd spôsobenú štátu a občanom verejnými predstaviteľmi, na ktoré sa skladáme my všetci a pod.,.

K podpore dlhodobej starostlivosti v komunitách a domácnostiach sme sa zaviazali prijatím EU Stratégie starostlivosti, aj v rámci Plánu obnovy a odolnosti, tiež v Národných prioritách rozvoja sociálnych služieb do roku 2030 a pod., na to nadväzuje Európsky pilier sociálnych práv, či Dohovory o ľudských právach, a právach osôb so zdravotným postihnutím (čl.19,20). To všetko zahŕňa právo človeka na dostupnú, prístupnú, kontinuálnu, kvalitnú a udržateľnú starostlivosť rovnako pre každého, bez diskriminácie. Jednotlivé záväzky Európskeho piliera sociálnych práv, sa Slovensko zaviazalo dodržiavať, v súvislosti s čerpaním EU fondov, nielen z Plánu obnovy a odolnosti

Aj preto sa Komora opatrovateliek Slovenska, po boku Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov, pripája k výhradám Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek ku konsolidačným opatreniam Vlády SR v zdravotníctve.


[1] Nariadení vlády č. 640/2008 Z.z.o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti

[2] Príloha č. 5 k nariadeniu vlády č. 640/2008 Z. z.

Zdroj: tlačová správa Komory opatrovateliek Slovenska, 23.9.2024


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

16%
52%
19%
3%
10%