Zdravotné poisťovne vyrazili do regiónov! Zistite, či budete môcť absolvovať preventívnu prehliadku aj vo vašom meste

16.08.2024
article_876

Osveta vo využívaní preventívnych prehliadok a snaha vzbudiť záujem a zodpovednosť za vlastné zdravie sa na Slovensku stala už akousi tradíciou. Preventívne prehliadky u všeobecného lekára aj napriek snahám absolvuje menej ako 40 % dospelých. S návštevami špecialistov je to ešte horšie. Prevencia nás pritom nič nestojí, len čas, ktorý je zrejme najväčším kameňom úrazu. A práve preventívne prehliadky dokážu odhaliť mnohé závažné ochorenia včas a zlepšiť tak naše vyhliadky do budúcna. V konečnom dôsledku tak môže byť investovaný čas do prevencie predsa len podstatne kratší ako čas, ktorý musí človek venovať liečbe v prípade neskorého záchytu ochorenia.

Zdravotné poisťovne sa rozhodli nečakať a vybrali sa za Slovákmi do regiónov. Práve v mesiacoch august a september tak máte možnosť absolvovať malú preventívnu prehliadku možno práve vo vašom meste.

Zelené karavany zdravotnej poisťovne Dôvera

Zdravotná poisťovňa Dôvera pripravila v spolupráci s najväčšou sieťou lekární Dr.Max a očnými optikami FOKUS nový projekt Jednotka zdravia. Ich mobilné jednotky zdravia, dva sýto zelené karavany, len ťažko prehliadnete.

Zdroj: Dôvera zdravotná poisťovňa

Prvé vozidlo predstavuje akúsi mobilnú ambulanciu, kde vám zadarmo urobia zdravotné merania zamerané napríklad na odhalenie vysokého krvného tlaku, CRP na odhalenie zápalu v tele, merania hladiny cukru v krvi, cholesterolu či kyseliny močovej. Môžete si tu tiež nechať zmerať percento telesného tuku, svalovej hmoty či vody v tele, diagnostikovať pleť, vlasy a vlasovú pokožku či podstúpiť kožné vyšetrenie prostredníctvom aplikácie AIP derm. Vo vybraných mestách si môžete nechať dokonca zmerať ostrosť zraku do diaľky a dioptrie na okuliaroch. Druhé vozidlo je mobilnou pobočkou zdravotnej poisťovne, v ktorej si jednoducho vybavíte všetko ako v kamennej pobočke poisťovne.

Jednotka zdravia bude cestovať po celom Slovensku od 19. augusta a môžu ju bezplatne využiť nielen poistenci Dôvery, ale aj poistenci iných zdravotných poisťovní. Či a kedy zavítajú aj do vášho mesta, môžete zistiť v harmonograme Jednotky zdravia. Všetky potrebné informácie nájdete na stránke www.jednotkazdravia.sk.

Vlak pre zdravie od Všeobecnej zdravotnej poisťovne

Štátna zdravotná poisťovňa prišla tento mesiac s iniciatívou Vlak pre zdravie. V Expresoch TATRAN na trase Bratislava Hlavná stanica – Košice v oboch smeroch zaradili vo vybraných dňoch od 9. augusta do 20. septembra špeciálny vozeň.

Zdroj: Železničná spoločnosť Slovensko

Cestovanie si tak v tomto vozni môžete skrátiť práve absolvovaním preventívnych vyšetrení ako meraním pomeru tukov a svalov v tele, krvného tlaku a podielu kyslíka v krvi, cholesterolu a kyseliny močovej. Absolvovať môžete tiež očné vyšetrenie a vyšetrenie kožných znamienok či konzultáciu s fyzioterapeutom. Okrem meraní sa dozviete aj zaujímavé informácie o dentálnej hygiene, prevencii, zdravom životnom štýle či škodlivosti fajčenia.

Všeobecná zdravotná poisťovňa prináša všetky podujatia po celom Slovensku prehľadne v rámci svojho projektu Pre zdravie, ktoré nájdete na stránke www.vszp.sk/prezdravie. Ak máte záujem absolvovať preventívne merania vo Vlaku zdravia, stačí si na tejto stránke v časti Najbližšie udalosti vyhľadať Spoločenský vozeň Pre zdravie na trati Bratislava- Košice.

Merania od Unionu na podujatiach po celom Slovensku

Zdravotná poisťovňa Union sa toho roku rozhodla spojiť príjemné s užitočným. Počas augusta môžete absolvovať rôzne merania priamo na podujatiach po celom Slovensku v stánkoch či unikátnych karavanoch poisťovne.

Zdroj: Union zdravotná poisťovňa

Odniesť si môžete praktickú brožúru o zdraví alebo tiež absolvovať meranie krvného tlaku, hemoglobínu, cholesterolu, kyseliny močovej aj kontrolu kožných znamienok pod dohľadom lekárov. Union stánky či karavany nájdete na týchto podujatiach:

  • 2. 8. až 3. 8. – festival Živé sochy, Spišská Nová Ves
  • 22. 8. až 23. 8. – festival Country Lodenica, Nové Mesto nad Váhom
  • 24. 8. –  festival Rodina s úsmevom, Žilina
  • 24. 8. až 25. 8. – festival Kremnické gagy, Kremnica
  • 25. 8. – podujatie Na palube jednorožca v Sade Janka Kráľa, Bratislava
  • 31. 8. – podujatie Tatranský silák, Poprad.

 Viac sa dočítate na stránke zdravotnej poisťovne.  


Zdroj:  Dôvera zdravotná poisťovňa, Všeobecná zdravotná poisťovňa, Union zdravotná poisťovňa


Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

15%
55%
18%
3%
8%