Anketa odborníkov: Ako vnímate doterajšie pôsobenie vlády?

07.08.2024
article_874

TREND sa pýtal záujmových združení aj analytikov, ako hodnotia doterajšie kroky vlády. Čo sa jej podarilo a čo naopak nepodarilo? V ankete dostala priestor aj naša prezidentka. Prečítajte si jej vyjadrenie.

Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov

"V programovom vyhlásení vlády je uvedené, že pacient má byť v centre záujmu, že má byť stanovený nárok pacienta a cesta pacienta. V rámci nároku aj to, čo bude mať hradené v plnej výške zo zdravotného poistenia, a čo si bude hradiť čiastočne za jasne stanovených pravidiel tak, aby na jeho ceste nedošlo k zníženiu dostupnosti starostlivosti v rámci prechodu celým zdravotným systémom. Pacient by si mal byť vedomý každého následného kroku a neblúdiť, nestrácať sa v systéme.

Len ťažko sa dá očakávať, že ani nie po roku by ktorákoľvek nová vláda, a teda aj nová ministerka, dokázali nastaviť nárok a cestu pacienta, vyriešiť v zdravotníctve dlhoročné problémy a problémy po ťažkých krízach spôsobených pandémiou, infláciou a nedostatkom financií, personálnou poddimenzovanosťou a výpoveďami nemocničných lekárov, zhoršením vzťahov v zdravotníctve, politickou nestabilitou, eskaláciou napätia v spoločnosti, vystupňovaním nedôvery verejnosti voči politikom, aj voči zdravotníctvu a zdravotníkom. Vyriešiť už spomínané krízy a problémy v zdravotníctve si vyžaduje dlhšie časové obdobie, nastavenie strategických dlhodobých a krátkodobých cieľov, ktoré musia byť jasné, realizovateľné a kontrolovateľné nielen politikmi, ale aj verejnosťou.

V rámci krátkodobejších cieľov, ktoré sa odvíjajú od plánu obnovy, nás potešili správy o tom, že sa začalo s výstavbou novej nemocnice v Banskej Bystrici, taktiež v Martine, a pristupuje sa aj k výstavbe a rekonštrukcii ďalších nemocníc a zdravotníckych zariadení. Pri takmer päť miliardovom investičnom dlhu v zdravotníctve to považujeme za prioritné. Obdobne by malo byť prioritným pre vládu a kompetentné ministerstvá aj financovanie zdravotníctva. Štát navýšil v tomto roku odvody ekonomicky aktívnym poistencom o jedno percento (respektíve zamestnávateľom), ale odvody za poistencov štátu (dôchodcovia, mamičky na MD, deti, nezamestnaní) v tomto roku neboli navýšené. Zdravotné poisťovne avizovali, že im do konca roka bude chýbať 300 miliónov eur. Kvôli stabilizácii, garancii akej – takej dostupnosti pre pacientov, zdravotníctvo už tento rok potrebuje dofinancovať a navýšiť odvody za poistencov štátu.

Ambulantní lekári sa dozvedeli, že nový katalóg výkonov vstúpi do platnosti aj s navýšením cien až v roku 2027. Čo povedie k tomu, že na ambulanciách sa budú vyberať aj naďalej poplatky a doplatky, hoci sa nimi nesmie podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosť. Pri nedostatočnom financovaní ambulancií a očakávanom úbytku lekárov pacienti, ktorí na to budú mať, si za vyšetrenie priplatia. Nízkopríjmové skupiny pacientov avizujú, že nebudú chodiť na ambulantné kontroly, čo povedie k zhoršeniu zdravotného stavu a nárastu nákladov na akútnu zdravotnú starostlivosť. Opakovane, aj v minulosti, sme upozorňovali na to, že je to veľmi nešťastné riešenie, keď pacienti majú nekontrolovateľnými poplatkami, doplatkami dofinacovávať zdravotníctvo. Vedie to k jeho degradácii, zhoršovaniu vzťahov, vystupňovaniu nedôvery pacientov k zdravotníkom, zdravotníctvu a politikom.

Zdravie nie je nákladom, ale celospoločenskou investíciou, ktorá sa nám a generáciám, ktoré prídu po nás, niekoľkonásobne vráti. Radi by sme verili tomu, že sa vláde, ministerstvu zdravotníctva, politikom podarí upratať roky chaosu a nastaviť jasné, transparentné pravidlá v celom systéme, aby mohol efektívne fungovať pre nás pacientov."

Viac na  Ako odborníci vnímajú doterajšie pôsobenie vlády | TREND



Aká je vaša osobná skúsenosť s podaním podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)?

15%
55%
18%
3%
8%