http://aopp.sk/storage/app/uploads/public/67f/65c/b67/67f65cb6727dd880009412.jpg

Onkologickí pacienti majú na výživu a stravovanie špeciálne nároky

16.04.2025
article_994

Onkologické ochorenia sú spojené s intenzívnym rastom nádorových buniek, čo zvyšuje nároky na prísun živín a energie. Tieto ochorenia môžu sťažiť príjem potravy a vyvolať tráviace problémy. Výživa je dôležitou súčasťou liečby pacientov s nádorovým ochorením. Špecifické nároky na výživu onkologických pacientov môžu pokryť špeciálne dietetické potraviny, určené presne na takéto účely.

Odborníci na výživu upozorňujú na tri základné nutričné ciele. „Prvým je udržať si zdravú telesnú hmotnosť a zabrániť neželanému chudnutiu. Druhým je dodržiavať zásady zdravej výživy na podporu imunity, hojenia a v neposlednom rade je tiež dôležité znížiť riziko recidívy nádoru,“ upozorňuje doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc, internista a gastroenterológ, ktorý sa špecializuje na problematiku výživy z Biomedicínskeho centra SAV. 

Väčšina onkologických pacientov trpí nutričnými deficitmi, čo vedie k zníženiu kvality života a horšej odpovedi na liečbu. Z výskumu i z klinickej praxe je známe, že väčšina onkologických pacientov má rôzne formy nutričných deficitov. Až 85 % z nich trpí poklesom telesnej hmotnosti a malnutríciou počas liečby nádorov. Podľa docenta Petra Minárika zlý stav výživy, chudnutie a malnutrícia majú za následok zníženie kvality života, pokles vitálnych funkcií, vyššiu mieru komplikácií a horšiu odpoveď na protinádorovú liečbu: „V priebehu ochorenia sa niektorým onkologickým pacientom vyvinie nádorová kachexia, čo je vystupňovaný druh malnutrície. V popredí je nielen progresívny úbytok celkovej telesnej hmotnosti, ale predovšetkým strata beztukovej telesnej hmoty, úbytok kostrových svalov a telesných proteínov, poruchy imunitných, fyzických i mentálnych funkcií.“

Včasná nutričná intervencia môže pomôcť udržať telesnú hmotnosť, pripraviť sa na liečbu, lepšie ju tolerovať a výrazne zlepšiť kvalitu života onkologických pacientov. 


Ak pacient trpí podvýživou, potrebuje špeciálnu nutričnú intervenciu

Nutričná intervencia je v prípade onkologických pacientov súčasťou liečby základného ochorenia. „Preto patrí do rúk lekárov. Najprv sa musí zhodnotiť celkový stav výživy a riziko podvýživy u pacienta, na čo slúžia rozličné protokoly a dotazníky. Ďalej treba zistiť príčinu, ktorá by viedla k podvýžive. Posudzuje sa aj to, či pacient dostatočne prijíma potravu cez ústa, ako aj to, ako sa vstrebávajú živiny z čreva do krvi. Nesleduje sa pritom iba hmotnosť a BMI pacienta, ale aj stav zásob jednotlivých živín, ako sú bielkoviny, tuky, vápnik, železo, vitamín B12 a mnohé ďalšie,“ ozrejmuje docent Minárik. Následne by sa mal vypracovať individuálny „výkrmný“ stravovací plán.


Tekutá výživa na pomalé popíjanie 

„Keďže konvenčné stravovanie väčšinou nie je schopné účinne zabrániť progresívnemu úbytku telesnej hmotnosti, majú onkologickí pacienti s podvýživou k dispozícii účinné a klinicky overené nutričné prípravky,“ uvádza docent Peter Minárik. Podľa jeho slov klinická výživa na popíjanie (tzv. sipping) je určená na osobitné výživové účely pri podvýžive súvisiacej s ochorením. Je vhodná pre pacientov s funkčným gastrointestinálnym traktom, ak sa im nedarí úpravou stravy dodať organizmu dostatok živín perorálne a udržať si telesnú hmotnosť. „Najčastejšie ide o kompletnú a vyváženú tekutú výživu, vyvinutú pre pacientov so zvýšenou potrebou energie a živín. Do kategórie sippingu však patria aj špeciálne prípravky určené napríklad pacientom s dekubitmi, onkologickým pacientom, či pacientom s diabetom a pod.“

Nápoje sa vyrábajú so štandardným nutričným zložením, dodávajú sa väčšinou v 200 ml baleniach a v rôznych chuťových verziách (napr. vanilka, čokoláda, káva, banán, bobuľové ovocie a ďalšie príchute). Nutričné prípravky spravidla v 100 ml obsahujú: 150 kcal/630 kJ; 6 g bielkovín, 18 až 19 g sacharidov a 5 až 6 g tuku. Obsah jednotlivých aminokyselín (základné zložky bielkovín) i mastných kyselín (základné zložky tukov) je v súlade s požiadavkami a odporúčaniami odborných spoločností, ktoré sledujú dostatočný a vyvážený príjem všetkých esenciálnych zložiek výživy. Okrem „veľkých“ živín s obsahom energie (bielkoviny, sacharidy a tuky), sú v štandardných nutričných nápojoch všetky nevyhnutné vitamíny a minerálne a stopové látky v množstvách pokrývajúcich dennú potrebu dospelého človeka. Niektoré produkty obsahujú aj rastlinnú prebiotickú vlákninu, iné sú bez vlákniny. Pri nechutenstve je vhodné uprednostniť tzv. kompaktné formy s kompletným zložením v menšom, 125 ml objeme, pre ľahšie vypitie.

Sipping možno používať na doplnenie bežnej stravy alebo ako jej úplnú náhradu. V takom prípade sa krátkodobo odporúča pacientom s kontraindikáciou tuhej stravy. Pre doplnenie stravy sa sipping odporúča podávať v prípade, že pacient nie je schopný prijímať bežnú stravu v dostatočnom množstve, alebo ak dokáže prijať len minimálne množstvo stravy, napr. pri horúčke, zápale ústnej dutiny, pred a po operáciách a pod. Fľaštičku nutričného drinku je nutné popíjať pomaly, optimálne si dúšky rozdeliť počas jednej hodiny a odporúča sa ho užívať po hlavnom jedle, alebo medzi jedlami, aby chorý prijímal túto výživu nad rámec normálnej stravy.


Špeciálne nutričné prípravky pre onkologických pacientov

Pre onkologických pacientov sú k dispozícii špeciálne dietetické prípravky s vysokým obsahom bielkovín, ktoré sú navyše obohatené o omega-3 mastné kyseliny z rybieho tuku s protizápalovým a imunomodulačným účinkom (kyselina eikozapentaenová, EPA), ďalej o vitamíny s antioxidačným účinkom (vitamín C a vitamín E) a takisto aj o prebiotickú vlákninu, ktorá pomáha udržiavať normálne trávenie a podporuje rast a množenie prospešnej mikroflóry. (fruktooligosacharidy, FOS). „Dietetické prípravky obohatené o omega-3 mastné kyseliny boli špeciálne vyvinuté pre onkologických pacientov, pretože okrem uvedených účinkov podporujú nárast telesnej hmotnosti, pôsobia preventívne proti nádorovej podvýžive, prispievajú k normalizácii metabolizmu a pomáhajú budovať a udržiavať svalovú hmotu. Dobrá účinnosť týchto potravín, učených na osobitné medicínske účely, bola overená početnými klinickými štúdiami,“ uvádza docent Minárik.

Podľa vyjadrenia odborníka na výživu výsledky viacerých z týchto štúdií potvrdili, že tieto dietetiká znižujú onkologickým pacientom pocit únavy a zlepšujú kvalitu ich života. Pacienti s takouto nutričnou podporou menej často zaznamenávajú nežiaduce a toxické účinky chemoterapie, čo má za následok menšiu pravdepodobnosť predčasného prerušenia cielenej protinádorovej liečby.

Podľa odporúčania odborníka na výživu je optimálne denne skonzumovať dve fľaštičky nutričných drinkov. Najlepšie je popíjať ich studené. Vzhľadom na ich významný sýtiaci účinok sa nemajú podávať pred plánovaným bežným jedlom, ale vždy až po ňom alebo ako súčasť menších denných jedál, napríklad desiatej alebo olovrantu. „Nutričné tekuté výživy možno dostať v lekárňach aj bez lekárskeho receptu, a vtedy si ich hradí každý sám. V indikovaných prípadoch (indikácie sú presne vymedzené kategorizáciou diétnych prípravkov) ich môže predpísať všeobecný lekár aj lekári rôznych špecializácií. V takom prípade ich plne uhrádzajú zdravotné poisťovne,“ hovorí odborník.


Strata chuti do jedla a chudnutie sú nebezpečné 

Podvýživa vedie k zníženiu kvality života onkologických pacientov, pretože pacienti majú menej energie a vitality. Často potom horšie reagujú na protinádorovú liečbu, čo môže viesť k nižšej účinnosti liečby a vyššiemu riziku komplikácií. „Základným prejavom podvýživy je spontánny a nechcený pokles telesnej hmotnosti. Pokles telesnej hmotnosti o 5 % v priebehu jedného mesiaca, prípadne o 10 % v priebehu pol roka sú pre pacienta rizikové a ohrozujú pacienta podvýživou. Aj 100 kg vážiaci človek s nadváhou bude v prípade spontánneho a nechceného poklesu hmotnosti na 95 kg za mesiac, alebo 90 kg za šesť mesiacov v riziku rozvíjajúcej sa podvýživy (bez ohľadu na aktuálnu hodnotu BMI!),“ upozorňuje odborník na výživu.

Podvýživa tiež oslabuje imunitný systém, čo zvyšuje riziko infekcií a spomaľuje hojenie rán. „V dôsledku podvýživy dochádza k narušeniu imunitných funkcií, k strate svalovej hmoty a sily, čo vedie k zníženiu fyzickej sily a funkčnosti a k zvýšenej potrebe ošetrovateľskej starostlivosti, či už domácej, alebo v liečebniach pre dlhodobo chorých. Klinickými dôsledkami podvýživy sú viac komplikácií, dlhšia hospitalizácia a vyššia úmrtnosť (nielen onkologických) pacientov.“

Okrem toho, až 20 % úmrtí onkologických pacientov je spôsobených podvýživou, nie samotným nádorom. Preto je dôležité, aby dostávali adekvátnu výživu a nutričnú podporu pred liečbou, počas liečby aj po nej, v čase rekonvalescencie.


Výhody pre pacienta

Nutričné prípravky klinickej výživy určené na popíjanie prispievajú k udržaniu optimálnej hmotnosti, zamedzia alebo spomalia proces chudnutia, pomôžu urýchliť rekonvalescenciu po onkologickej liečbe a zlepšia kondíciu chorých s rakovinou. „Niektorí autori odporúčajú s použitím nutričných prípravkov začať hneď po stanovení nádorovej diagnózy, t. j. ešte pred tým, než sa objaví chudnutie. Význam tohto opatrenia je v tom, že sa tým má zabrániť nechcenej strate telesnej hmotnosti a predovšetkým aktívnej svalovej hmoty. Pacient, ktorý následne bude musieť podstúpiť náročnú onkologickú liečbu, bude mať viac fyzických síl a bohatšie bielkovinové rezervy, a bude preto vedieť lepšie znášať náročnú liečbu,“ konkretizuje docent Peter Minárik.

Výhody výživy na popíjanie v porovnaní s bežnou stravou:

  • Presne definované zloženie.
  • Vyvážený pomer živín (bielkoviny, tuky, sacharidy, minerálne látky, vitamíny, stopové prvky).
  • Možnosť užívania pri ochoreniach ústnej dutiny, chrupu a poruchách prehĺtania.


Článok vyšiel v Bedekri zdravia 1/2025. Predplatné časopisu si môžete objednať na bedekerzdravia@bedekerzdravia.sk.



Ako vnímate benefity poskytované zdravotnými poisťovňami a ich vplyv na účasť na preventívnych prehliadkach? (Napríklad preplatenie dentálnej hygieny a ošetrenie u zubára, preplatenie časti nákladov na rám okuliarov a podobne.)

27%
18%
32%
0%
23%