Svetový deň osteoporózy, ktorá na Slovensku trápi 230.000 ľudí

20.10.2016
article_99

Kosti rednú na Slovensku asi 230.000 ľuďom. Ide prevažne o staršie osoby, najmä po 50. roku života. Toto ochorenie sa nazýva osteoporóza, je známe aj pod prívlastkom "tichý zlodej kostí", pretože u väčšiny pacientov sa vyskytuje bez symptómov. Upozornili na to lekári pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa osteoporózy (20.10.).

Každý rok pribudne na Slovensku 39.000 nových fraktúr u ľudí starších ako 50 rokov. Hustota a kvalita kostí sa im postupne znižuje, čím je vyššie riziko zlomenín najmä v oblasti chrbtice, zápästia a stehennej kosti."Zhruba každá druhá, maximálne tretia žena utrpí osteoporotickú zlomeninu. Analogicky asi každý piaty muž utrpí zlomeninu takéhoto pôvodu. Je to veľký epidemiologický problém," vysvetlil profesor Juraj Payer, prezident Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí (SOMOK).

Osteoporóza prepukne podľa odborníkov nečakane. Prvým viditeľným prejavom je často až osteoporotická zlomenina, ktorá sa objaví aj po pôsobení nepatrného tlaku. Tá je však už najzávažnejším príznakom. Rednutie kostí spôsobuje vek, menopauza či genetické faktory. Toto ochorenie vyvoláva i rad ďalších chorôb, a to akútnu a chronickú bolesť, problémy s dýchaním, reflux a iné zažívacie problémy. Tiež depresiu, zakrivenie chrbta, pokles hmotnosti či vyklenutie brucha.

Riziko osteoporózy znižuje vápnik, vitamín D a pohyb. Vylúčiť treba cigarety, alkohol a nezdravé jedlá. Na vápnik a vitamín D je bohaté napríklad mlieko. Pohyb by si mal človek dopriať aspoň hodinu denne.

Odborníci hovoria o potrebe včasného záchytu ochorenia. Napriek pomerne jednoduchému odhaleniu je však poddiagnostikované. Lekára by mal preventívne navštíviť každý, kto má viacero rizikových faktorov a najmä starší ľudia. Osteoporóza sa dá diagnostikovať denzitometrickým vyšetrením. Lekári vďaka nemu dokážu zhodnotiť zdravie kostí a odhaliť problémy ešte skôr, ako sa prejavia.


teraz.sk 


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%