Nová knižka Onkokamarátky aj o rizikách, ktoré môžu "viesť" k rakovine prsníka

15.12.2016
article_116

Autorkou novinky, ktorá je voľným pokračovaním knihy Rok Amazonky, je členka Predsedníctva AOPP Eva Bacigalová.

V Bratislave uviedli tento týždeň do života najnovšiu knihu spisovateľky Evy Bacigalovej s názvom Onkokamarátky. Voľné pokračovanie knihy Rok Amazonky (2014), zachytávajúcej príbeh diagnostiky, liečby a vyrovnávania sa s novou životnou situáciou autorky po oznámení diagnózy rakoviny prsníka, pokrstila Alena Kállayová, primárka Preventívneho centra Onkologického ústavu sv. Alžbety (OÚSA) v Bratislave.

Vo svojom príhovore upozornila na neziskovú organizáciu Ružová stužka, ktorá vstúpila do európskej koalície pre kontrolu rakoviny prsníka Europa Donna. "Snaží sa, aby v tých krajinách, kde funguje, bola kvalitná prevencia rakoviny prsníka, čo ešte na Slovensku je naším snom, aby všetky ženy vedeli, že majú chodiť na preventívne vyšetrenie pravidelne každé dva roky," doplnila Kállayová s tým, že medzi ďalšie ciele organizácie je, aby ženy, ktoré prekonali onkologické ochorenie, vystúpili zo svojich skrýš a dali o sebe vedieť svetu. "Evka odovzdala svoju skúsenosť a mnohým ženám pomohla, skúste brať tento vzor ako výzvu, hľadajte aj vy, čo viete urobiť okolo seba, komu viete pomôcť, ako viete urobiť svet okolo seba krajší," uviedla lekárka, ktorá vynakladá nesmiernu energiu v boji za to, aby bolo Amazoniek čo najmenej.

Projekt občianskeho združenia Amazonky je pre Evu Bacigalovú bázou pre jej tvorbu. "To že Rok Amazonky vyvolal takú reťazovú reakciu a pospájal ženy nielen v rámci Bratislavy, ale rozširujeme sa už aj do Martina a ďalej na východ, považujem za menší zázrak, o ktorom som ani náhodou neuvažovala," priznala autorka. Jej onkokamarátky sú "darom" za to, ako predchádzajúci titul Rok Amazonky zasiahol do života iných pacientok a spojil ich. Po založení občianskeho združenia Amazonky sa doň začali hlásiť ženy, ktoré rovnako ako Eva Bacigalová bojovali alebo práve bojujú s rakovinou prsníka a najlepšie ich charakterizuje práve slovo boj. Nenechali sa ťažkým ochorením paralyzovať, nevzdali sa hneď na začiatku a chuť žiť a žiť čo najlepšie v nich často spustila procesy veľkých životných zmien. "Ženy, ktoré stretávam, majú každá svoj osobitý príbeh, a každý z nich stojí za zaznamenanie. Štrnásť z nich je v tejto knižke, okrem toho príbeh pani doktorky Kállayovej, ktorá prevenciu považuje za svoje životné poslanie," povedala pre TASR Bacigalová.

Bonusom knihy, po ktorej môžu siahnuť aj ľudia, ktorí nie sú postihnutí onkologickým ochorením, je isté varovanie. Autorka príbehmi sumarizuje riziká, ktoré môžu "viesť" k rakovine prsníka. "Poznáme sa v hojnom počte, zistili sme, že nás veľa vecí spája, nielen podobná veková štruktúra. Pacientky s karcinómom prsníka sú v drvivej väčšine ženy vzdelané, ambiciózne, dobre situované, mestské, ktoré sú ale vystavené permanentnému tlaku, či zvonka alebo vlastného presvedčenia, že musia byť dokonalé vo všetkom čo robia. Musia byť skvelé matky, očarujúce partnerky, v práci musí byť s nimi každý spokojný a ony musia každému vyhovieť. Tie ženy zabúdajú na seba. Budovanie sebavedomia a vlastného vzťahu k sebe je zrejme niečo, čo nám tá choroba chcela povedať," podčiarkla autorka knihy.

Publikácia je tiež holdom Amazonkám, ktoré napriek intenzívnej liečbe aj odhodlaniu chorobe vzdorovať svoj boj s rakovinou prehrali. "Karcinóm prsníka má naozaj veľmi dobrú perspektívu vyliečenia, je to okolo 75 percent, ale sme si tiež vedomé toho, že niekoho sa týka aj tých 25 percent. Len tento rok sme prišli o dve naše blízke priateľky, príbeh obidvoch je v knihe zachytený," dodala Eva Bacigalová, ktorá príbehy písala najprv opäť ako blogy vychádzajúce na www.ozamazonky.sk. Knižne ich OZ Amazonky vydalo koncom roka 2016. Kniha sa dá objednať priamo cez OZ Amazonky na rok.amazonky@gmail.com. Peniaze získané z predaja sú určené na ďalší rozvoj aktivít Amazoniek.

OZ Amazonky vzniklo na jeseň 2013, za tri roky činnosti získalo status rešpektovanej pacientskej organizácie, ktorá združuje ženy s karcinómom prsníka. Poskytuje informácie o priebehu ochorenia a liečby, zabezpečuje psychologickú pomoc pre pacientky a ich rodinných príslušníkov, ponúka i sociálne poradenstvo a podporu. Združenie sa venuje tiež pacientskej advokácii, jej členky získavajú informácie na konferenciách a workshopoch doma aj v zahraničí. V roku 2017 sa chce sústrediť najmä na zlepšenie prevencie a podporu skríningu v spolupráci so spoločnosťou AVON a Preventívnym centrom OÚSA, ako aj na zlepšenie kvality života metastatických pacientok.

Autor: TASR


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%