Drucker dostal neľahkú úlohu, hodnotí prezidentka AOPP

09.01.2017
article_126

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) dostal neľahkú úlohu, myslí si prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR Mária Lévyová. Ako poukázala, má zreformovať sektor, ktorý je finančne poddimenzovaný, plytvá sa v ňom, rôzne skupiny v ňom majú svoje záujmy a pacient stále nie je na prvom mieste, kde by mal byť. Napriek všetkému vidí, že má záujem a energiu problémy riešiť.

"Novelou zákona o liekoch obmedzil reexport liekov do zahraničia, ktoré sú potrebné pre našich pacientov. Pozitívne vnímame aj správy o tom, že sa budú CT prístroje nakupovať o 30 až 40 percent lacnejšie v porovnaní s minulosťou," povedala pre TASR Lévyová. Pozitívne hodnotí aj to, že minister v prípade krízy rokuje s oboma stranami konfliktu, ako nedávno pri spore nemocníc s Union zdravotnou poisťovňou. "Rovnako oceňujeme, že má víziu, ako má slovenské zdravotníctvo fungovať a pomaly ho posúva vpred," doplnila.

Lévyová je rada, že hlas pacientskej organizácie začali brať politici vážne. Asociácia na ochranu práv pacientov SR je v súčasnosti zapojená do pracovných skupín a poradných orgánov ministerstva. "Dôležitá legislatíva by sa mala pripravovať v súčinnosti so zástupcami pacientov. Všetky kroky, ktoré slovenské zdravotníctvo realizuje, sa bytostne dotýkajú práve pacientov, môžu im pomôcť, ale aj uškodiť. Preto je dôležité, že sa k nim môžeme vyjadriť," poznamenala.

Minister by mal podľa jej slov v najbližšom období venovať pozornosť stratégii dlhodobého financovania sektora, ako aj realizácii dlhodobejších veľkých projektov, ako výstavba novej univerzitnej nemocnice v Bratislave, dostavba detenčného centra či obnova zastaraného vybavenia v štátnych nemocniciach. 

Poukazuje, že by sa tiež konečne malo spustiť elektronické zdravotníctvo a stanoviť diagnostické a liečebné postupy pre jednotlivé ochorenia. "Treba obmedziť nezmyslené plytvanie v sektore a ušetrené finančné prostriedky vyčleniť pre zlepšenie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov," uzavrela.


Zdroj: TASR, 5. januára 2017 11:08


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%